Persediaan mendapat anak

Anak dh 2 bulan br ada peluang nk buat post persediaan mendapat anak ni.
Tetibe terasa nak share pengalaman saya dalam persediaan mendapat anak atau baby baru ni… Sbb tgk wife sy yang agak blur ari tu… Nsb baikla sy ni ade pengalaman… Sbb perkahwinan yg ni perkahwinan ke dua.. Perkahwinan yg pertama dulu gagal bertahan… Tp hasil perkahwinan yg 1st dulu sy dpt 2 org anak… So adala pengalaman yg boleh sy jadikan panduan… saya bukan la pakar… just nak kongsi pandangan dan pengalaman je

anak baru

Ok… Kat sini saya nak share barang2 yg saya kira wajib beli awal2… Kiranya masa kandungan tu dh 5 bulan elokla beli… Takut2 7 bulan dh keluar,kite bukan tau kan? Ok… Antara benda yg sy beli awal2 dulu :

1. Diapers atau selalu org sebut pampers iaitu lampin pakai buang… Jangan beli bebanyak.. Beli yg paket kecik je utk saiz newborn… Sebab ape? Sbb kite xtau brand ape yg sesuai ngan baby kite… Ade sesetengah baby die alah dengan sesetengah brand. Lg 1 kite xtau besar mana anak kite… Buatnye dpt cam membe sy,lahir2 je dh 3.99kg.. Blum abis sebungkus lg dh xmuat.
2. Baby wipes atau tisu basah… Senang byk wei ade bnd ni… Snang nk bersihkan najis baby.. So far… Anak2 sy xpnh lak alah ngan mn2 brand… Sbb tu ms persediaan mendapat anak ke 3 saya ni saya beli 3 bungkus trus.
3. Set toiletries atau set mandian baby.. Saya cadangkan beli yg travel pack… Yg kecik2 dlm tu siap ada sabun,shampoo, bendak n lain2… Beli la 2-3 brand.. Takut baby alah… Nnt ruam lak..
4. Minyak telon
5. Barut… Beli bebanyak pon xsalah… Xbasi..
6. Lampin – xpayah byk sgtla… Dlm 10 helai sbg permulaan pon ok… Buat bedung baby, buat lap muntah ke
7. Baju lengan panjang berbutang n seluar panjang.. Sbb baby masih lembik atau lembut, elok beli yg berbutang didepan.. Snang nk pakaikan bajunye
8. Sarung tangan, sarung kaki dan topi atau penutup kepala… Benda ni paling penting.

buat masa ni.. tu je yang terlintas dalam kepala.. hehe

Hasil carian :

(Visited 91 times, 4,593,159)