jana wang automatik

jana wang automatik kan? ade ke cara boleh jana wang automatik ni? beberapa hari (mungkin minggu, mungkin bulan yang lalu) aku ada la berbual ngan tukang kebun tempat kat tempat kerja aku ni.. cerita susahnya nak cari duit masa zaman die muda-muda dulu (umur die sekarang dah 50 lebih) cerita zaman tu macam mana susahnya nak cari duit, aku pun ada gak cerita aku penah hidup susah (sekarang pon takla senang mana pon).

jana wang automatik

walaupun sekarang ni aku agak susah, yelah, bini aku tak kerja, aku sorang je kerja, nak merasa pakai kereta baru entah bila lah kan? tapi bila aku kenang balik, sesusah-susah aku sekarang ni, takdelah susah macam dulu, kalau sekarang aku tak cukup duit nak isi minyak, aku tak cukup duit nak isi minyak minimum 30 ringgit, dulu nak isi minyak, kadang-kadang sampai isi minyak motor seringgit je… kalau sekarang tak cukup duit nak beli rokok, tak cukup duit nak beli sekotak, dulu tak cukup duit nak beli sebatang, pernah terjadi aku sambil jalan tu, mata melilau cari 20sen sebab tak cukup lagi 20 sen nak beli rokok sebatang.

yang dulu

gamba aku masa memuda… takde kena mengena dengan ini cerita

jadi sepanjang hidup aku ni, macam-macam la cara jana wang yang aku dah pernah didedahkan.. apa yang orang melayu paling suka sekali adalah cara jana wang automatik. ok, tahun ni, umur aku dah masuk 3 series. bulan sembilan ni, 12 haribulan birthday aku (sila set dalam reminder untuk bagi hadiah, tak dapat kawasaki er6, dapat toyota velfire cukuplah)sepanjang hidup aku ni, ada cara yang diorang kata automatik, labur sekali, gerenti wang tu akan dijana secara automatik. ada lak mlm yang kata kite xyah carik orang, diorang carikkan. ada lak yang kata, ko carik orang, bawak je diorang datang, nanti kitorang yang handle, tapi pastu kite gak yg kena followup.

bab jana wang automatik melalui internet lak, melalui blog, facebook, twitter dan sebagainya. ok, aku nak ceritala sejarah aku ngan internet ni… kalau nak kire saat aku memula online sampai sekarang, memangla agak lama… 15 tahun, masa tu kalau ada budak lahir, tahun ni dia ambil PMR sekarang dah tukar jadi PBSMR kalau tak salah. aku mula masuk ke internet ni tahun 1999, melalui mirc, boleh klik link yang tulis mirc tu kalau nak tau sejarah aku ngan internet tu. ok, aku agak aktif ngan mirc ni untuk beberapa tahun, sampai 2001 rasenye. pastu tak berapa nak aktifla guna internet ni, rasanya tahun 2005 baru mula berjinak-jinak ngan internet ni, mula ber YM, mula beremel, mula berblog, mula berfriendster, mula berP2P, mula kena laman-laman ehehehehem… hehehe dan mula macam-macam lah…

tapi sepanjang saya berjinak-jinak secara aktif dengan internet ni (lebih kurang 8 tahun la kan?) saya tak jumpa lagi cara jana wang automatik yang bebetul automatik. semuanya memerlukan usaha, takde maknenya nak jana wang automatik ni… jana wang automatik ikut mana? blog, paling malas pon kite kena gak cari sumber(blog lain) copy dan paste entri orang, belajar macam mana nak tarik pembaca kasi baca blog kite, macam mana nak tambahkan trafik, kena carik gak advertiser yang betul, yang tak menepati janji, yang menanam tebu dipinggir bibir boleh tahan banyaknya. aku cakap camtu sebab aku dah jumpa dah orang yang pernah jadi mangsa

kalau bab webmastering ni, aku dah terjebak secara tak sengaja sejak 2007(hujung tahun) atau awal 2008, senang cerita baru 5 ke 6 tahun la… so bile dah selalu sangat menghabiskan masa membina, mengemaskini, menyelenggara dan segala meng lagi, aku terfikir, apa salahnya kalau masa aku yg dihabiskan tu, dibayar kan? paling-paling takdela terasa macam membuang masa kan? so memacam la advertiser aku dah cuba… semuanya yang aku cuba semua lebih kurang same je… banyak trafik, banyak la dapat… so far, trafik aku ni datang dari search engine ataupun enjin carian antaranya google lah kan? cam mana nak dapat trafik banyak dari search engine atau enjin carian? tu kena tunggu entri ke 1000 hahaha… sekarang ni entri baru 600 lebih je… ada 300 lebih lagi huhu.

 

p/s: gambar kat atas tu aku dapat hasil carian google, dan aku edit… korang boleh nampak(sepatutnya) kat mana yang aku miss… sebenarnya memang aku biarkan… untuk korang tau… yang benda-benda macam tu boleh dicipta, diedit atau dimanipulasikan

Hasil carian :

(Visited 254 times, 4,591,166)