Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Tajuk yang sama dengan entri dari blog FAD,Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge yang di tulis beberapa hari yang lalu, saya ternampak masa baca satu entri di blog Najihah razali.

Macam biasalah, bila saya nak komen,tapi panjang sangat tahap dah boleh buat entri, baik saya buat entri terus kan? hahahaha….

Dalam post di blog FAD tu, cerita pasal kebanyakkan orang fokus pendidikan awal anak, semua orang risau anak ketinggalan dalam pelajaran, tapi ramai yang terlepas pandang tentang moral budak sekarang.

pendidikan awal anak

Saya sangat setuju dengan FAD, yup… saya setuju, saya bekerja di tempat yang ramai budak-budak generasi baru.

Betul kata FAD tu, budak sekarang memang bijak, ilmu pengetahuan mereka sangat hebat, benda yang saya tahu masa umur saya 19, mungkin 20, budak-budak sekarang dah tahu masa umur baru 10 atau 11 tahun.

Hebat kan budak-budak sekarang?

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,533 times, 4,591,164)

Contoh satu situasi: Sorang pelajar ni dia download software peer to peer, dia download, pastu dia clearkan download session, saya tengokkan aje, bila dia buka direktori download dan nak install, saya sergah dia.

Mula-mula dia cakap takde pape… saya cakap ngan dia, saya tau apa dia buat, apa dia download dan untuk apa software tu. Dan dia kaku selama 10 minit depan komputer tu.

Yelah, dia ingat, semua orang tak tahu ape benda tu, yelah… saya rasa tak semua pembaca blog ni tau apa itu software peer to peer atau p2p tu kan?

Bila saya cakap saya tahu apa benda tu, tu yang dia terkejut habis tu.

Hebat budak-budak sekarang. Tapi macam saya pernah tulis dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang, moral… out.

budak sekolah sekarang

Kalau budak dulu, tengah-tengah berlari kat kawasan perumahan, tengah-tengah bising, nampak cikgu dengan jarak 500 meter, terus lari sembunyi, senyap terus.

Budak-budak sekarang? Dia siap buat wheely depan cikgu, kadang-kadang dapat free gift langgar cikgu.

Tak sampai 30 peratus budak sekarang yang kalau jumpa cikgu atau orang yang lebih tua, mereka akan tunduk dan bagi salam.

domain murah

(Visited 140,841 times, 4,591,164)

Bak kat FAD, manners mana people manners? Salah sapa? pada saya, macam pendidikan awal anak juga, selain dari huruf, perkataan, manners pon perlu diajar dari rumah juga, perlu masuk sekali dalam pakej pendidikan awal anak juga.

Saya nampak, pelajar yang beradab kerana ibu bapa mereka sendiri beradab, pelajar bermasalah zaman ni, bila dipanggil ibu bapa mereka, kita boleh tengok, berpunca dari mana, macam yang saya cakap dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang jugak lah.

anak tak buat kerja sekolah

Kalau parent boleh ajar anak-anak membaca, mengira, kenapa tak boleh ajar adab sekali dalam pakej pendidikan awal anak? betul?

Ok, tu je saya nak komen. sekian

Hasil carian :

(Visited 198 times, 4,591,164)

Di pondok kecil

Di pondok kecil

di pondok kecil

gambar hasil carian google

 

dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia
untuk menegakkan agama Islam

 

lirik lagu di pondok kecil ni saya dapat hasil carian google semalam (17 september, saya tulis entri ni 18 september dah dekat pukul 12 malam), masa tengah tengok ceramah ustaz kazim elias, dalam program die tu, kalau dah jodoh semalam. tak ingat pulak tajuk ceramah die tu ape, tapi pasal kasih sayang terhadap ibu bapa agaknya. Hampir2 pecah gak la empangan air mata jantan ni. Dahla semalam tu la kali pertama saya tengok ceramah die kat kalau dah jodoh tu dari awal, terus die buat saya sebak, selalu tengok iklan atau tengok ceramah die dari tengah, macam kelakar2, tapi entahla… xtaula kenapa boleh tertengok dari awal lak.. bila nak tengok daru awal asek lupe je.

ustaz kazim

ustaz kazim elias

jadi minat tengok ceramah die ni lepas tengok ceramah die kat youtube lebih kurang 2 tahun lepas n lepas dapat tahu die ni adik beradik ngan ustaz yang mengajar saya masa saya sekolah rendah dulu.

ustaz najmudin

ustaz najmudin elias

Banyak punca yang buatkan saya jadi sebak bile tgk ceramah ustaz kazim elias ni… antaranya sebab saya pernah bercerai, masa saya bercera tu, mak bapak saya la yg paling banyak bagi sokongan, mental dan fizikal. antara sebab lain, keluarga saya bukan orang senang, family saya mula ada kereta masa umur saya dh 17, sblm tu g memana naik moto je… kadang naik 1 motor bertiga, kadang saya n adik tak dapat ikut, kadang klu nk ikut, mak, ayah ngan adik bongsu naik motor, saya n adik(angah) naik bas. kadang2 kami sume naik bas… klu nk citer panjang lagi kang basah lak keyboard ni… hmmm… antara sebab yg lain lagi bile ustaz kazim elias cakap, harap adik die dapat tgk rancangan tu bile die cerita psl mak die menyusukan adik die kat tetengah orang, dlm bas, duduk atas lantai bas… apa yg buat saya sebak, bila anak bongsu saya(hasil perkahwinan yg ke 2) menyusu badan, kadang g makan, tak semua tempat menyediakan bilik khas utk breast feeding, malah kompleks membeli belah sekali pon… tak semua ada, cam satu shopping kompleks besar kat sebuah bandar elit, sebesar2 tu, langsung xsediakan bilik utk yg breast feeding, ada lak satu shopping kompleks yang gah ni, dpd 3 tingkat, kat satu tingkat tu je ada satu bilik khas, yang ada tempat duduk… wlaupn keadaan memadai, tapi dpd 3 tingkat, luas rasa2nya 4 padang bola, cuma satu je bilik yang sesuai untuk breast feeding?

wlaupn perceraian tu memedihkan… sampai sekarang pn masih terasa pedihnye… tapi ada banyak hikmah disebalik tu… byk yang manis saya terima lepas tu.

Hasil carian :

(Visited 411 times, 4,591,164)

Persediaan mendapat anak

Anak dh 2 bulan br ada peluang nk buat post persediaan mendapat anak ni.
Tetibe terasa nak share pengalaman saya dalam persediaan mendapat anak atau baby baru ni… Sbb tgk wife sy yang agak blur ari tu… Nsb baikla sy ni ade pengalaman… Sbb perkahwinan yg ni perkahwinan ke dua.. Perkahwinan yg pertama dulu gagal bertahan… Tp hasil perkahwinan yg 1st dulu sy dpt 2 org anak… So adala pengalaman yg boleh sy jadikan panduan… saya bukan la pakar… just nak kongsi pandangan dan pengalaman je

anak baru

Ok… Kat sini saya nak share barang2 yg saya kira wajib beli awal2… Kiranya masa kandungan tu dh 5 bulan elokla beli… Takut2 7 bulan dh keluar,kite bukan tau kan? Ok… Antara benda yg sy beli awal2 dulu :

1. Diapers atau selalu org sebut pampers iaitu lampin pakai buang… Jangan beli bebanyak.. Beli yg paket kecik je utk saiz newborn… Sebab ape? Sbb kite xtau brand ape yg sesuai ngan baby kite… Ade sesetengah baby die alah dengan sesetengah brand. Lg 1 kite xtau besar mana anak kite… Buatnye dpt cam membe sy,lahir2 je dh 3.99kg.. Blum abis sebungkus lg dh xmuat.
2. Baby wipes atau tisu basah… Senang byk wei ade bnd ni… Snang nk bersihkan najis baby.. So far… Anak2 sy xpnh lak alah ngan mn2 brand… Sbb tu ms persediaan mendapat anak ke 3 saya ni saya beli 3 bungkus trus.
3. Set toiletries atau set mandian baby.. Saya cadangkan beli yg travel pack… Yg kecik2 dlm tu siap ada sabun,shampoo, bendak n lain2… Beli la 2-3 brand.. Takut baby alah… Nnt ruam lak..
4. Minyak telon
5. Barut… Beli bebanyak pon xsalah… Xbasi..
6. Lampin – xpayah byk sgtla… Dlm 10 helai sbg permulaan pon ok… Buat bedung baby, buat lap muntah ke
7. Baju lengan panjang berbutang n seluar panjang.. Sbb baby masih lembik atau lembut, elok beli yg berbutang didepan.. Snang nk pakaikan bajunye
8. Sarung tangan, sarung kaki dan topi atau penutup kepala… Benda ni paling penting.

buat masa ni.. tu je yang terlintas dalam kepala.. hehe

Hasil carian :

(Visited 90 times, 4,591,164)

apa itu sex?

Apa itu sex?
HANYA UNTUK SANTAI:

apa itu sex

Alkisah seorang anak perempuan yang baru masuk tadika bertanya kepada mummynya..
Mummy, mummy? sex itu apa mi??.. Terkedulah si ibu.. Terasalah akan arus kemodenan zaman sekarang yang berjaya membuatkan manusia berfikiran lebih terbuka.

Sesuai dengan konsep pendidikan seksual yang sedang hangat diperkatakan, mulalah si ibu mencari jawapan yg sesuai untuk anaknya dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan sejagat.

Maka si ibu pun mula memberikan jawapan mengenai apa itu sex dengan perumpamaan antara kumbang dan bunga, diikuti dengan pembentukkan bayi dalam kandungan dan
diselitkan juga dengan kisah percintaan antara dirinya dan suaminya dari zaman universiti lagi sehinggalah kepada kehadiran si comel iaitu anak gadisnya yang bertanya itu..

Selepas begitu panjang lebar dan teliti memberikan jawapan, secara tiba-tiba si anak menangis teresak-esk.. Si ibu kehairanan dan bertanya mengapa dia bersikap seperti itu.

Si anak menjawab dalam tangisan.. Jawapan mummy tu panjang, ruangan jawabannya pendek saja ni?seraya menyerahkan buku latihan yang tertulis kat depannya (cover)..

NAME: ………………..
SEX: ………………..
Class: ………………..
Subject: ………………..

(Visited 63 times, 4,591,164)