kenapa alongxp?

kenapa alongxp?

kenapa alongxp? ada yang bertanya dalam group telegram bernama geng telegram walaupun dah beberapa kali diubah kepada geng buli armtaro, kenapa saya guna nama alongxp?.

armtaro founder nutrisense

Si bhrain dah puas cari kat blog ni kenapa alongxp yang saya pilih sebagai nama saya. Si nizam a.k.a armtaro, mangsa buli yang mengasaskan brand nutrisense pon asyikla dok tanya kenapa saya guna nama alongxp.

bhrain

Ceritanya taklah panjang sangat, rasanya cukupla 300 patah perkataan. hehehehe. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 117 times, 4,600,176)

satu lagi blog baru

kalau siapa yang perasan tu akan perasan lah, kalau siapa yang tak perasan tu saya nak bagi tahu yang saya ada satu lagi blog baru iaitu blog.alongxp.my

sebenarnya bukan satu je blog yang baru saya buat, masa saya setup blog baru ni, saya setup lagi 4 blog, campur blog yang saya nak tonjolkan ni, total saya ada 5 blog baru, menjadikan jumlah blog saya 9 blog saya.

sembilan blog? gila tak? yup… memang gila… macam mana saya uruskan masa nak handle 9 blog, well… kenalah belajar uruskan masa, panduannya kat sini. pengurusan masa secara efektif.

pengurusan masa efektif ni sangat berguna kepada semua orang pada zaman ‘bapak mahal harga barang’ ni. terutama yang buat part time blogger macam saya.

tambah penting benda ni kalau korang ni ibu bapa, macam mana nak didik anak, sambil jana pendapatan dari rumah dengan pengurusan masa yang betul. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 18 times, 4,600,176)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,600,176)

Alongxp.com di google plus

Ok… smlm along publish entri pasal follower dah 1600.. dan kak yong, bagitau yang google friend connect akan dimansuhkan, dan dia suggest guna create google plus atau Google+  ni… so along try la cari kebenarannya… dan terjumpa ni kat PCWorld…

non-Blogger site?(yang bukan blogger.com/blogspot kot)

  sebenarnya saya dah lama create G+ ni… tapi jarang guna… kalau nak add.. tengok kat akhir mana2 post, korang akan nampak satu kotak camni… Continue reading

Hasil carian :

(Visited 21 times, 4,600,176)