Buka kedai online tapi tak ada stok?

Buka kedai online tapi tak ada stok?

Buka kedai online tapi tak ada stok? Ye saya yakin anda yang buka link ni mesti ada pengalaman atau baca atau dengar ada orang beli barang online, dah bayar dah, pembelian dah confirm, tunggu punya tunggu, barang tak sampai-sampai.

Bila tanya dengan penjual online tu, dia kata dia belum ada stok, masa tu mesti korang nak marah, macam mana dia boleh buka kedai online tapi tak ada stok kan?

buka kedai online tapi tak ada stok

Kaki beli barang online mesti penah merasa pengalaman macam ni, sekurang-kurangnya sekali kan?

saya pon pernah kena benda ni, masa nak beli tablet lukisan digital, sebelum saya beli dengan penjual yang saya cerita dalam entri tu, saya dah beli dengan penjual lain, beli siang, malam tu dia emel kata stok tak ada, mintak refund, lambat sangat baru dia balas. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 106 times, 4,600,176)

Idea untuk menulis blog

Idea untuk menulis blog

Tak ada idea untuk menulis blog bukan benda yang pelik, bukan benda yang luar biasa, bukanlah sesuatu yang jarang dijumpai oleh seorang blogger.

Tak kira blogger baru atau blogger lama, hampir semua blogger akan jumpa masalah tak ada idea untuk menulis blog. Tak ada idea juga salah satu sebab kecil kenapa saya update blog setiap 2 hari.

Disebabkan itu juga, saya biasakan diri saya untuk membawa pen dan kertas ke mana-mana, pergi makan, pergi mandi, pergi buang air besar, masuk tidur, pergi merokok dan lain-lain masa.

Bila dapat idea, tapi masa tak mengizinkan, saya tulis tajuk dan point penting atau keyword yang saya rasa bagus untuk digunakan atau ada potensi orang cari di enjin carian.

Kadang-kadang bila saya tak ada idea untuk menulis blog, saya baca balik entri-entri lama saya.

Bukan setakat dapat idea,  malah saya dapat tengok balik gaya penulisan dan buat pembetulan pada ayat dan ejaan saya.

Ok, saya nak bagi cadangan idea untuk menulis blog, ianya mungkin boleh menghasilkan lebih dari 1 entri.

Saya cadangkan anda tulis tentang perkara-perkara di sekitar tempat tinggal anda, atau tempat kerja anda atau kampung anda.

Nampak macam benda tak popular, tak hot, macam tak ada orang nak baca, tapi ini hakikat yang anda perlu ingat!

Anda menulis di blog, di internet, di sebuah tempat yang tiada sempadan. Jadi, ada macam-macam jenis orang yang mungkin akan masuk ke blog anda melalui enjin carian seperti google, yahoo, bing, bang, boom dan sebagainya.

Mereka, pembaca atau pengguna internet tu mungkin seorang suami kepada seorang isteri yang mengidam makanan yang mungkin hanya ada di tempat anda.

mereka mungkin bakal pengantin yang nak mencari homestay di kawasan anda untuk rombongan keluarga mereka.

Mereka mungkin pengembara yang belum sampai ke tempat anda kerana tak pernah tahu pasal tempat menarik yang anda ceritakan tu.

Mereka mungkin adalah orang yang akan berpindah ke kawasan kejiranan anda?

Mereka mungkin pencinta sejarah yang mencari cerita yang mana, bila anda tulis pasal tempat anda, barulah mereka tahu.

Anda mungkin ada idea untuk menulis blog anda, tapi anda rasa cerita tu sampah semata-mata.

Tapi cerita yang anda sangka sampah tu mungkin emas, intan, berlian pada orang lain. Jadi anda secara tak langsung telah menyebarkan sesuatu yang sangat besar nilainya.

Macam saya katakan dalam entri permulaan dalam dunia blogger dulu, just blog!!

 

Hasil carian :

(Visited 57 times, 4,600,176)

Saya je tak ada gambar, kenapa entah?

Saya je tak ada gambar, kenapa entah?

Saya je tak ada gambar, kenapa entah? ke pasal sy xde komenluv tu kn.. adalah antara ayat persoalan yang ditimbulkan oleh eyfa writer dalam komen blogger pemurah bulan 3 yang saya terbitkan minggu lepas.

tak ada gambar

Kenapa dia tak ada gambar dalam senarai blogger pemurah tu?

blogger ramah bulan 3

blogger ramah bulan 3

Sebab dia tak register gravatar, apa itu gravatar? Gravatar, mengikut dari laman web gravatar, gravatar ialah Globally Recognize AVATAR. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 122 times, 4,600,176)

Betul ke kucing ada 9 nyawa ?

kucing 9 nyawa

betul ke kucing ada 9 nyawa? topik atau entri ni terbit dalam fikiran saya bila saya asyik ambil gamba kucing saya, cici, then saya cakap kat isteri saya, kalau orang macam makcik saya, mesti dia marah kalau ambil gambar kucing, sebab akan mengurangkan nyawa kucing tu… then wife saya cakap, betulla.. hahaha… saya dan kebanyakkan ahli keluarga saya tak percaya sangat benda2 ni… sebab kalau korang pernah baca dalam entri2 personal saya sebelum ni, saya pernah cakap, yang family saya ni bukan jenis “typical malay”, banyak kepercayaan orang melayu yang kami tak percaya. kalau ambik gambar tu boleh potong jumlah nyawa kucing tu, mau dia dah mati 2 ke 3 kali dah agaknya… ntah dah berapa puluh kali saya ambil gambar kucing tu. especially time dia tidur, dia sangat jarang tidur macam kucing biasa, dia selalu menongkat dagu time tidur, tidur dengan tangan terangkat, tidur tengkangkang… sungguh tidak sopan kucing itu… hahaha…

kucing saya tidur tutup muka

kucing tidur terkangkang

tidur dengan tangan terangkat

kucing blackberry user

letih study nk jadi blogger pro

persoalannya betul ke kucing ada 9 nyawa? kenapa orang boleh cakap kucing ada 9 nyawa? sebab… kadang kita tengok, kucing jatuh dari tempat yang tinggi yang kita sangka kucing tu mesti mati, tapi dia boleh bangun dan pergi ke tong sampah dan menyelongkar tong sampah.

Kadang kita tengok kucing tu selamat lepas kena langgar dengan kereta, die boleh terus pegi ke meja makan orang dah buat muka comel macam puss in boots buat.

buat muka comel macam puss in boots

sebenarnya… kalau kita belek kaki2 kucing tu, struktur kaki dia memang dicipta untuk mendarat dengan selamat, kucing ada ingatan yang kuat, pandangan mata yang tajam, deria bau dan pendengaran yang kuat. dengan gabungan kelajuan dan ketangkasan ini yang buat mereka selalunya selamat dari keadaan yang bahaya, kite tengok dia dah kena langgar, sebenarnya dia dapat elak, sipi2 je nak kena…

kucing bergaya

hakikatnya… kucing pun macam makhluk Allah yang lain, ada 1 nyawa je… macam manusia jugak, ada yang terselamat walaupun terlibat dalam kemalangan sampai kereta putus dua, walaupun kena tendang dengan kaki belakang kuda, tapi dia terselamat jugak, macam mat motor dan mat rempit, kalau tengok diorang eksiden, moto tu sampai dah tak boleh kenal dah tu moto apa, tapi ridernya hidup lagi, yang koyak dagu, yang koyak kaki, patah gigi, yang retak tempurung kepala, patah kaki, hilang jari, tapi tak mati2 jugak. semua tu kuasa Allah, kalau belum sampai ajalnya, tak mati gak kan?

domain murah

(Visited 140,883 times, 4,600,176)

Teringat saya kepada sorang kawan saya ni, satu hari, bila saya balik kampung, sampai kat rumah parent saya, saya pon bukak la fb, then saya tengok status kawan saya, dia mention yang jenazah bapa mertua dia selamat disemadikan. terkejut gak saya, sebab 2-3 bulan sebelum tu saya jumpa sihat je pakcik tu, kawan saya lagi terkejut, dia kata baru semalam berbuka sama2, tghari hari tu tiba2 bapak mertua dia tu sakit dada, rebah dan meninggal dunia, arwah sendiri (mungkin) tak tahu yang dia ada sakit jantung, keluarga dia pun tak tahu yang dia sakit jantung.

berbalik kepada topik tadi, betul ke kucing ada 9 nyawa ? ianya hanyalah mitos semata2… purata jangka hayat kucing adalah 14 tahun, walaupun ada yang yang mencecah 30 tahun atau lebih.

(Visited 6,997 times, 4,600,176)

Hasil carian :

(Visited 451 times, 4,600,176)