Susah ke buat laman web?

Susah ke buat laman web ? tanya seorang rakan tempat kerja saya kat saya beberapa bulan lepas masa saya cerita saya sibuk dengan beberapa projek nak siapkan laman web. Saya pon tak tahu nak jawab macam mana.

Sebab benda yang susah pada saya, kadang-kadang adalah benda yang senang pada orang lain, kadang-kadang memang susah pada orang lain, tapi yang pasti, yang senang pada saya biasanya susah pada orang lain. haha… sampai ada seorang kakak ni cakap “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang nanti dia tension”

Kenapa dia cakap camtu? sebab masa tu dia mintak saya tengokkan border dalam word, saya cakap la “akak macam la tak kenal saya ni, microsoft office kan saya fail”, pastu sorg lagi akak bersuara “ai, buat laman web yang susah tu ko pandai, microsoft office ko gagal?” tu yang akak tu jawab “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang dia tension”

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,576 times, 4,599,139)

Tapi mungkin gakla… bila sesuatu benda tu senang sangat, tu yang saya jadi kemurungan… kenapa senang sangat? tapi tak semua benda la saya suka susah… banyak benda yang saya mintak dipermudahkan…

buat laman web

Berbalik kepada tajuk entri ni… susah ke buat laman web? Tak boleh dinafikan yang ianya bukanlah kerja yang mudah, kalau tak, takkankah orang ambik upah mahal-mahal kan? Orang yang pandai handle server tak semestinya boleh buat design website, org yang boleh buat design website atau webdesigner tak semestinya tau perkara teknikal disebalik website, macam saya ni… masalah saya, saya bantai semua sekali, webhosting, domain, vps, design, fotografi, editing, koding suma saya ambik tau…

bila ditanya susah ke nak buat laman web… apa yang saya perlu ceritakan antara bendanya… server… server untuk web ada yg jenis sharedhosting,ada vps, ada windows server, ada linux server, bahasa yg digunakan, html, php, asp ntah segala mak nenek lagi, nk terangkan psl cms lagi, cms tu apa plak… nk kena terangkan plak pasal cms, apa bezanya… nk cerita installation cms manual ke autoscript, nk cerita psl ftp lagi scp lagi, tu belum masuk domain dan keluarga dia… tu pon nk kena terangkan apa itu hosting, apa itu domain..

Panjang wooo nak cerita… sbb tu bila org yg bukan latarbelakang it tanya saya jwb “saya cerita ngan geng technician pn diorg dh pening” bukan nk merendah-rendakan diorg… cuma tak nak bagi dia pening… sbb saya tak reti nk cerita dari sudut yg bukan teknikal…

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

Ibarat macam doktor la… ingat senang ke dia nak terangkan pasal penyakit korang tu? susah tau… tambah-tambah istilah tu kebanyakkannya dalam bahasa inggeris, nak terjemah ke bahasa melayu

Belajarlah bahasa inggeris dengan cara yang mudah

Lepas tu nak terjemahkan kepada bahasa orang biasa, bukan bahasa orang perubatan. Fuh susah wooooo… itulah sebabnya kita ni kena banyak membaca, daripada membazir masa mengumpat, berbincang hal politik yang tak pergi ke mana, baik kita berbincang pasal benda yang berilmiah. dan belajar buat website.

Hasil carian :

(Visited 113 times, 4,599,139)

18 thoughts on “Susah ke buat laman web?

  1. Hehee betul tu along kadang yang senang bagi orang susah bagi kita,contoh la sy ni dlu cheff along,sata boleh masak pelbagai masakan dari msakan kg,western dan sebagainya tp…bnda senang je satu tu sy fail…iaitu goreng telur mata kerbau haha ..mmg yg itu saya suruh saja pembantu yg buat sy mcm takut n rasa susah nk goreng telur..manusia mmg ada kelebihan dan kekurangan tersendiri kan along hehe..
    eyfa writer kata cerita ni best –>>Resepi Original Brownies Mudah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge