Software wajib install dalam pc dan laptop saya

Setiap kali saya setup pc baru atau beli laptop baru, atau setiap kali lepas format komputer inilah senarai software wajib install dalam pc dan laptop saya terutama sekali bila saya guna windows.

 

software wajib install dalam pc dan laptop

Software wajib install dalam pc dan laptop saya

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,158)

Owncloud.

owncloud

Tak pernah dengar? ianya sama konsep dengan dropbox. Pernah dengar pasal dropbox? kalau tak pernah, sila baca apa itu dropbox. Kalau nak tahu pasal Owncloud pulak, sila jengah di web own cloud.

Adobe photoshop.

adobe photoshop

Inilah software utama saya masih lagi kekal setia dengan windows, tanpa adobe photoshop, ibarat makan nasi tanpa lauk. Ape pon tak boleh. dan ianya menjadi salah satu software wajib install dalam pc dan laptop saya

winrar.

winrar

Software pemampat dan membuang mampatan(macam tulah agaknya dalam bahasa melayunya). Winrar menyokong banyak jenis mampatan, .rar, .tar dan banyak lagi.

Kadang-kadang saya download segumpal fail dan ianya dimampatkan, dan kebanyakkanya menggunakan .rar dan saya perlukan software winrar ni untuk menyenangkan hidup dan ianya satu software wajib install dalam pc dan laptop saya. kalau tak, saya akan meroyan

mozilla firefox dan google chrome.

mozilla firefox google chrome

 

Dua browser utama saya, guna internet explorer? setahun sekali belum tentu, tambah-tambah bila kita boleh guna firefox dan google chrome sebagai internet explorer.

Kedua-dua browser ni ada pro dan kontranya, tapi memang kedua-duanya memang terbaik.

notepad++.

notepad++

Untuk edit fail php dan html. Untuk seorang pembangun laman web macam saya, notepad++ ni antara software yang wajib ada sebab dia agak ringan.

Telegram Desktop.

Telegram Desktop

Untuk kekal berhubung. Untuk download movie hehehehe sebab itulah telegram desktop menjadi Software wajib install dalam pc dan laptop saya

Winamp

winamp

Walaupun ramai kata winamp ni menggunakan banyak peratus RAM, tapi itu mp3 player yang paling saya selesa untuk guna, bak kata orang banjar, old habit die hard.

Microsoft Office.

microsoft office

Walaupun ada pilihan lain seperti libre office dan open office, tapi disebabkan orang lain semua pakai microsoft office, saya terpaksa pakai microsoft office jugak sebab takut format dalam dokumen yang mereka kongsikan tu jadi lari.

CCleaner

ccleaner

Sebagai seorang pengguna internet tegar, ccleaner adalah salah satu software wajib install dalam pc dan laptop saya. Cclear adalah satu software yang sangat berguna untuk delete temporary file, cache dan sebagainya.

Adobe acrobat reader

adobe acrobat reader

Walaupun sekarang kita boleh je baca fail pdf di browser, tapi ada sesetengah perkara memerlukan saya untuk menggunakan adobe acrobat reader.

Contohnya edit fail pdf.

Antivirus?

antivirus untuk komputer

Itu pilihan terakhir sekali untuk install… lagipun, windows kan dah ada windows defender?

ad-awarekalau saya perlu install antivirus pon, saya akan install ad aware, sebagai 2nd alternative dan tak setkan realtime protection.

Ok, itu antara software wajib install dalam pc dan laptop saya.

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,158)

Sesetengah software ni mungkin kebanyakkan orang tak pernah pun tahu, insyaAllah, kalau diberi masa dan mood, saya akan tulis mengenai software-software ni.

Hasil carian :

(Visited 140 times, 4,593,158)

4 thoughts on “Software wajib install dalam pc dan laptop saya

  1. sama macam saya, dalam banyak2 software, yg paling pnting sekali bg saya winrar, sekarang kalau download file kat internet semuanya kena extract.. huhu, antivirus pula pakai window defender + anti malwarebytes, memang terbaik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge