tukar masa dari sistem 12 jam ke 24 jam windows 7

ada sesetengah orang tak selesa guna sistem 12 jam, die lebih gemar guna sistem 24jam (aku la tu hehe). tak tahulah kenapa.. tapi bila tengok jam digital, bile tengok waktu tu, kalau dalam sistem 12 jam, saya jadi keliru. saya lebih selesa guna sistem jam 24 jam. Baru-baru ni saya format pc, jadi secara defaultnya jam tu akan jadi waktu sistem 12 jam. Jadi saya kenalah tukar balik kepada sistem 24 jam. Walaupun benda ni pada saya tak susah mana pon. tapi pada sesetenah orang nak tukar masa dari sistem 12 jam ke 24 jam ni bukan senang. Jadi saya kongsikanlah sikit.

ok, mula-mula sekali.

sistem 12 jam windows 7

Klik sekali pada jam di taskbar

ubah tetapan tarikh dan masa windows 7

dia akan keluar macam ni kan? klik pada tulisan change date and time settings

ubah masa dan tarikh windows 7

Bila dah keluar paparan macam ni, klik pada Change date and time…

tukar setting kalendarklik pada change calendar settings

tab masa windows 7

seterusnya, bila dah keluar box, klik pada tab time kat atas tu

12 jam windows 7

Nampak kan bahagian Time Formats tu? ada short time dengan Long time. saya tak tau lagi ape benda tu… hehehe… tapi nampak huruf h tu semua kecik kan? bile kecik, maksudnya waktu tu masih dalam format sistem 12 jam, jadi macam mana kita nak ubah ke sistem 24 jam? klik ke tanda segitiga ke bawah tu, dan dia akan keluar macam ni

ubah kepada 24 jam windows 7dan pilih H:mm untuk short time dan

ubah kepada 24 jam windows 7_2dan H:mm:ss untuk long time, sebenarnya tak kisah pon HH:mm:ss ke H:mm:ss, outputnya saya tengok same je pon

lepastu klik je ok, kat semua page yang ada, dah siap… maka masa anda dari 3.36 pm akan menjadi 15:36 pm. dah… sebegitu mudah kan? begitulah sahaja caranya untuk ubah jam di windows 7 dari sistem 12 jam ke 24 jam

 

Hasil carian :

(Visited 333 times, 4,593,163)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge