Notepadqq, alternatif notepad++ di ubuntu

Minggu lepas saya cerita pasal alternatif winamp di ubuntu, minggu ni saya nak cerita pasal alternatif notepadd++ di ubuntu pulak. Kalau tak tahu apa kebenda notepad++ ni, sila rujuk entri bertajuk notepadd++ ni. Macam yang saya pernah cerita dulu, notepad++ ni adalah salah satu software wajib install dalam setiap komputer yang saya guna. Tapi dalam […]

Komponen asas komputer

Komponen asas komputer Selama ni saya banyak berkongsi pasal komputer dan tips-tips berkaitan komputer, tapi rasanya saya tak pernah buat satu entri pasal komponen asas komputer. Saya pernah post projek pemasangan pc baru. Tapi penerangan dalam tu pon simple sangat. Saya sangka benda ni satu benda yang semua orang mesti dah tahu. Tapi rupanya tak […]

macam mana nak buat password yang kuat

macam mana nak buat passowrd yang kuat atau pun dalam istilah yang biasa kita jumpa bila nak buat akaun gmail atau mendaftar kat mana-mana laman web adalah strong password. kenapa kita kena buat password yang kuat? terjamin selamat ke akaun kita bila kita buat password yang kuat ni?Jawapan bagi persoalannya kat bawah ni. Macam mana […]

Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

Pelik tak baca tajuk Ilmu Blogspot Blogger Malaysia tu kat blog saya ni? saya pakai blogspot ke nak share ilmu blogspot ni? baca bebetul tajuk tu… Ilmu Blogspot Blogger Malaysia¬†maknanya blogspot, blogger… cam saya ni, kire blogger ar.. so saya nk share la Ilmu Blogspot Blogger Malaysia yang saya ada ni, walaupun seciput. Saya ni […]