mengelakkan gambar lucah tersebar

terdetik nak share cara macam mana nak mengelakkan gambar lucah tersebar di internet ni bile tengok artis la selalu jadi mangsa gambar lucah tersebar di internet. kadang-kadang video lucah yang tersebar. macam mana nak elak gambar lucah ke video lucah korang tersebar kat internet ke kat mana-mana lah… social network macam instagram ke wechat ke […]

macam mana nak buat gambar censored

terfikir macam mana nak buat gambar censored bila draft entri yang akan diterbitkan hari khamis malam jumaat ni… pasal gambar lucah tersebar kat internet huhu… so saya terpaksa la edit beberapa gambar tu, kasi censored sikit, kang kena saman lak kan? haha.. so ni saya nak share ckit benda yang saya baru belajar balik, dah […]

Kebaikan dan keburukan internet

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, hari ni saya nak cerita pasal kebaikan dan keburukan internet. Setiap benda yang dicipta pasti ada kebaikan dan keburukannya. Kita sendiri sebenarnya yang menjadikan benda tu satu kebaikan atau keburukan. Persepsi kita yang menjadikan benda tu jadi keburukan dan fikiran kita yang jadikan benda tu kebaikan. Kebaikan dan […]

kenapa internet dunia tanpa sempadan ek?

Kenapa org kata internet dunia tanpa sempadan? Dulu masa hujung tahun 90an atau awal milenium tertanya gak bila orang sebut internet dunia tanpa sempadan ni. Yelah… masa tu saya ni masih bodoh internet. Tak tau pon apa fungsi sebenar internet. Masa tu pernah guna internet untuk mirc dengan e-mail je. Masa dok serumah ngan sorang […]