Revolusi TV yang saya lalui

Itulah kelebihan orang yang lahir dalam tahun 80’an macam saya ni. Walaupun rupa saya macam orang yang lahir tahun 90’an, percayalah bahawa sesungguhnya saya lahir tahun 80’an yang melalui revolusi TV ni.

Sejarah TV

TV, atau Television atau televisyen atau telebesen dah lama wujud sebelum saya dilahirkan. Dikatakan tv telah mula dikenali pada penghujung tahun 1920an.

Selepas perang dunia ke 2, bentuk yang telah ditambah baik telah makin popular di US dan UK.

Banyak versi sejarah TV yang saya jumpa, ada yang kata bermula tahun 1880an, ada yang kata tahun 1920 an, dan ada yang kata 1921, korang bacalah kat blog-blog kat bawah ni.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,553 times, 4,595,398)

Sejarah TV 1880an

Sejarah TV dan perkembangannya

Sejarah television

Revolusi TV yang saya lalui

Macam saya cakap tadi, jadi orang yang lahir tahun 80an ni best beb. Sebab kitorang generasi yang jumpa benda-benda lama dan menyaksikan pupusnya teknologi tu, dan generasi yang melihat kewujudan teknologi baru.

Macam saya ni, dalam Revolusi TV yang saya lalui, saya sempat jumpa TV dalam almari, macam harith iskander cakap dulu, bila nak tengok, srraaapp, bukak almari.

Contoh tv dalam almari yang saya dapat jumpa di internet

revolusi tv dalam almaridari blog bluesriders

tv lamadari koleksi bacaan best

revolusi tv almaridari blog syaasparta

Tapi tv almari tu bukan saya punya atau mak bapak saya punya la… saya jumpa kat rumah arwah makcik saya, dek kerana jakun seharian saya dok main pintu almari tv tu je hahahaha.

Dan saya pernah jumpa TV, yang mana kalau kita nak alih channerl, kita kena pusing tuner dia macam kalau kita(orang baya-baya saya tahulah) nak carik channel radio la

cari siaran radio

kena pusing sikit-sikit sampai dapat gambar yang lawa. Itupun kat rumah saudara mara ayah saya.

TV petama yang bapa saya beli(rasanya itulah yang pertama) pada mungkin hujung 1980an, dah ada warna dah, butang channel dia kat tepi macam tv ni.

tv lamamacam yang ni, tapi bukan yang ini.

Dan ada satu tombol kecil kat bawah sekali, kalau nak on tv, tarik tombol tu, kalau nak kuatkan bunyi atau slowkan bunyi, pulas tombol tu. Nak tutup tv, tekan tombol tu.

Pertengahan tahun 90 an atau dah dekat nak hujung tahun 90 an, bapak saya dah beli tv yang ada remote, tak besar pon, saiz 16 ini, ada kat rumah saya sekarang ni.

Zaman kami unik, atas tv boleh letak pasu, ada kes budak mati kena hempap tv…

Macam zaman sekarang pon, kalau ada budak mati sebab kena hempap tv, bukak sebab tv tu berat, tapi sebab budak tu memanjat, tarik tv, tv jatuh atas dia, tv pecah, mati budak tu dikerjakan bapak dia sebab hutang tv tak habis lagi.

domain murah

(Visited 140,858 times, 4,595,398)

Banyak beza yang ketara dalam revolusi tv yang saya lalui, dulu dan sekarang. Nak cerita, tapi ini pun dah panjang dah.

Lagipun, dah ada orang lain cerita lebih banyak dari saya tentang beza tv dulu dan sekarang, korang baca lah sendiri kat situ

Hasil carian :

(Visited 195 times, 4,595,398)

19 thoughts on “Revolusi TV yang saya lalui

  1. Dulu.. masa dok dengan arwah wan, tv yang ada tv hitam putih, masa tu kat rumah arwah belum ada elektrik, jadi guna charger bateri kereta tu. Memang epiclah.. nak tengok cite best pergi rumah nenek sedara (tv yg ada pintu tu).
    Dekat rumah hanya waktu tertentu je dapat tgk, nak jimatkan bateri.
    Pertengahan tahun 90an barulah merasa tgk tv color.. tv yg besar dan berat tu. La ni tv makin nipis.. agaknya kalau cerita dkt anak2 apalah yg dorang bayangkan.. hehehe.. eh.. rasa mcm nak buat entry kisah tv pulak rasanya.. 😉
    aizamia3 kata cerita ni best –>>Senaman cara aku..

    • wah… ni lagi oldschool, saya jumpa orang guna generator untuk elektrik dulu huhuhu… untung jadi generasi cam kita kan? yg lama kita tahu, yang baru pon kita pandai

  2. Saya pun lahir tahun 8oan..mmg ada lah tgk semua tv ni atuk punya.nenek punya..heheehe..nostalgia..

    Tq sbb lawat blog saya wlpun xnmpk apa..ada problm ngn template..klau browser mozila xleh nmpk entri,klau chrome je boleh view blog saya…sorry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge