remote printing – print dari android anda

Lazada Malaysia

teknologi hari ni bukan je memudahkan, malah memalaskan diri kita… setuju tak? saya setuju… hakikat tu… walaupun komputer tu tak sampai 1 meter pon dari saya, tapi saya malas tul nak bangun dari bersandar. macam keadaan masa saya taip entri ni… dengan dok menyandar, pegang fon je.. remote laptop kat hujung kaki tu dengan handphone. punyalah malas…

macam tu jugaklah kadang2 bila nak print gambar dari handphone adroid ni. takdelah jauh sangat sampai nak kena naik bas pon. printernye kat dalam bilik je pon… rasanya dalam 10 langkah sampai la… tapi malas punya pasal.. lagipun.. teknologi memudahkan kan? hahaha..

masa awal2 beli henpon brand samsung yang menggunakan os android ni, saya godek gak camne nak print dari android ni kan? skali dia kata boleh add printer samsung je? hadoi… memangla banyak barang saya brand samsung cam tv, speaker dan lain2 tu… tapi kalau printer.. saya prefer canon, walaupun DSLR saya brand nikon, sbb printer canon murah, kebanyakkan kawan2 lebih faham printer canon punye songel. kalau rosak, boleh buat sendal tayar atau tempat mainan kucing.

ok, berbalik kepada macam mana saya nak print dari android nih.. nk buat direct(cucuk kabel) nak kena beli kabel ape sume lak lagi… tu pon belum tentu android support printer tu.. kang gaduh lak diorg tu. kalau boleh pon.. malasla nak pegi cucuk2 ni.. plus.. saya seorang yang tak selesa dengan wayar. selalu ada masalah dengan wayar

setelah merentasi 7 benua, 7 lautan, 7 gunung, 7 website, 7 wifi, 7 kerusi, akhirnya saya jumpe app android untuk print dari android nih… cloud print namenye…

google-cloud-print

menurut kata google, ada printer yg dah sedia ada google cloud pint… klik untuk semak printer yang ada google cloud print. tapi macam mana lak ngan printer yg dah tak ada cloudprint tu? takde masalaaaah..

kalau xde cloudprint, jangan risau…apa yang diperlukan adalah sebijik pc atau laptop yang on dan bersambung dengan printer anda, DAN google chrome (klik link untuk download kalau belum install).

dan langkah seterusnya adalah:

1) bukak google chrome anda tu

2) klik pada ikon chrome setting dan kemudian klik pada settings

setting chrome

3) lepas tu, scroll sampai bawah dan klik pada show advance settings

chrome advance settings

4) dan scroll lagi sampai bawah, akan nampak Google cloud print, klik pada Sign in to Google Cloud Print.

sign in google cloud print

5) satu kotak akan keluar, silalah login menggunakan akaun google anda. add printer dan.. siap…

tu baru siap untuk printer.

6) download cloud print dari playstore dan install.

7) bukak app cloudprint

1

8) tekan next, dan pilih existing(kalau dh ada account google dan telah didaftarkan dalam gmail di android anda), atau buat baru dengan pilih new

9) pilih akaun gmail yang anda guna untuk cloud print di komputer tadi (rujuk langkah 5)

2

10) pilih other printers

3

11) pilih printer anda

5

6

12) siap…

7

 

so next time korang nak print, klik share dan pilih cloud print

cloud print

 

itu sahajeeeee…

Hasil carian :

5 thoughts on “remote printing – print dari android anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge