Peristiwa penting pada 12 september

Peristiwa penting pada 12 september

12 september 1654: 23 orang Yahudi yang melarikan diri dari kekejaman Portugis di Recife, Brasil, tiba di pelabuhan kolonial Belanda, New Amsterdam (sekarang dikenali sebagai New York City), menjadi kelompok Yahudi Amerika pertama.

12 september 1683: kekalahan tentera islam khalifah uthmaniyyah di Vienna dalam pertempuran wina.(sumber)

12 september 1940: Sekumpulan remaja yang mencari anjing mereka terjumpa lukisan prasejarah di sebuah gua yang dipanggil Lukisan prasejarah Lascaux.

12 september 1962: presiden j.f.keneddy memberitahu dunia yang amerika akan menghantar manusia yang akan menjejakkan kaki ke bulan

Antara peristiwa penting pada 12 september yang patut anda tahu adalah, mendiang paul walker, hero dalam filem fast and furious, lahir pada tarikh 12 september 1973 (tua sikit dari saya).

peristiwa penting paul walker

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,163)

Tapi yang paling penting dalam peristiwa penting pada 12 september adalaah pada 12 september 1980an.

Pada tarikh hari ini, beberapa puluh tahun yang lalu, iaitu pada tahun 12 september 1980an, di sebuah tempat di kepulauan borneo, atau lebih tepat lagi di negeri sarawak, di daerah sibu, di sebuah hospital, lahirlah seorang bayi lelaki yang kacak.

Bayi kacak tersebut adalah anak pertama pasangan Encik S******* bin Osman dan Puan A***** binti awang, yang seterusnya diberi nama Mohamad Fa****** bin S*******.

Pada beberapa tahun yang lalu, diantara tahun 2007 atau 2008, bayi tersebut yang telah mencapai umur 20an mencipta nama penanya sendiri iaitu ALONGXP.

Ye, yang panjang-panjang tadi tu bunga aje, yang pendek tu la objektifnye… nak bagitahu, harini birtday saya.

Bukan saje-saje saya nak rahsiakan umur saya, tapi saya taknak kecewakan korang kalau andai kata ada rezeki nak jumpa saya.

Kang kalau saya nyatakan umur saya, lepastu korang jumpa saya, kata saya tipu lak.

Sebab… 80% orang yang teka umur saya, semuanya teka umur saya jauh lagi muda dari umur sebenar saya.

Sebab tu saya bela janggut, tu salah satu sebab saya bela janggut, kalau saya tak bela janggut, orang akan teka umur saya berbelas tahun lebih muda.

Masa raya baru ni, saya pergi ke bazar ramadhan kluang, mamat yang jual ubat tu 2 kali terkejut bila saya kata:

  1. Anak saya dah 3, ontheway yang ke 4(masa tu wife saya belum bersalin)
  2. Saya lebih tua dari dia.

Dia ingat saya lagi muda dari dia… hahaha.

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,163)

Ok, cukup dengan pujian kepada saya.

Objektif entri hari ni adalah, saya nak bagi tahu, yang saya makin tua, sekian terima kasih.

p/s: ucapan happy birthday tak ada makna kalau tak bagi hadiah sekali… hahahaha

Hasil carian :

(Visited 53 times, 4,593,163)

25 thoughts on “Peristiwa penting pada 12 september

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge