Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Tajuk yang sama dengan entri dari blog FAD,Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge yang di tulis beberapa hari yang lalu, saya ternampak masa baca satu entri di blog Najihah razali.

Macam biasalah, bila saya nak komen,tapi panjang sangat tahap dah boleh buat entri, baik saya buat entri terus kan? hahahaha….

Dalam post di blog FAD tu, cerita pasal kebanyakkan orang fokus pendidikan awal anak, semua orang risau anak ketinggalan dalam pelajaran, tapi ramai yang terlepas pandang tentang moral budak sekarang.

pendidikan awal anak

Saya sangat setuju dengan FAD, yup… saya setuju, saya bekerja di tempat yang ramai budak-budak generasi baru.

Betul kata FAD tu, budak sekarang memang bijak, ilmu pengetahuan mereka sangat hebat, benda yang saya tahu masa umur saya 19, mungkin 20, budak-budak sekarang dah tahu masa umur baru 10 atau 11 tahun.

Hebat kan budak-budak sekarang?

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,384)

Contoh satu situasi: Sorang pelajar ni dia download software peer to peer, dia download, pastu dia clearkan download session, saya tengokkan aje, bila dia buka direktori download dan nak install, saya sergah dia.

Mula-mula dia cakap takde pape… saya cakap ngan dia, saya tau apa dia buat, apa dia download dan untuk apa software tu. Dan dia kaku selama 10 minit depan komputer tu.

Yelah, dia ingat, semua orang tak tahu ape benda tu, yelah… saya rasa tak semua pembaca blog ni tau apa itu software peer to peer atau p2p tu kan?

Bila saya cakap saya tahu apa benda tu, tu yang dia terkejut habis tu.

Hebat budak-budak sekarang. Tapi macam saya pernah tulis dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang, moral… out.

budak sekolah sekarang

Kalau budak dulu, tengah-tengah berlari kat kawasan perumahan, tengah-tengah bising, nampak cikgu dengan jarak 500 meter, terus lari sembunyi, senyap terus.

Budak-budak sekarang? Dia siap buat wheely depan cikgu, kadang-kadang dapat free gift langgar cikgu.

Tak sampai 30 peratus budak sekarang yang kalau jumpa cikgu atau orang yang lebih tua, mereka akan tunduk dan bagi salam.

domain murah

(Visited 140,884 times, 4,600,384)

Bak kat FAD, manners mana people manners? Salah sapa? pada saya, macam pendidikan awal anak juga, selain dari huruf, perkataan, manners pon perlu diajar dari rumah juga, perlu masuk sekali dalam pakej pendidikan awal anak juga.

Saya nampak, pelajar yang beradab kerana ibu bapa mereka sendiri beradab, pelajar bermasalah zaman ni, bila dipanggil ibu bapa mereka, kita boleh tengok, berpunca dari mana, macam yang saya cakap dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang jugak lah.

anak tak buat kerja sekolah

Kalau parent boleh ajar anak-anak membaca, mengira, kenapa tak boleh ajar adab sekali dalam pakej pendidikan awal anak? betul?

Ok, tu je saya nak komen. sekian

Hasil carian :

(Visited 204 times, 4,600,384)

13 thoughts on “Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

  1. dasar pendidikan kita memang mengutamakan pencapaian akademik
    bukan moral dan peribadi mulia
    siapa nak bangkang aku sila bagi bukti jelas!

    dan kita dapat hasil dari apa yang kita laksanakan
    Tehr kata cerita ni best –>>Pantun Jerebu

  2. Budak tu donlod apa?hehehh..

    Betul tu ..budak2 sekarang bijak nya dah sama macam orang dewasa..apa yang kita tau dia pun tahu.Sebab tu kena juga terapkan adab juga.setakat tahu membaca ,mengira,tahu donlod itu ini tapi adab tak de, memang anak kita sebenarnya tak tahu apa2…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge