mengelakkan contact di handphone hilang

mengelakkan contact di handphone hilang

Saya nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, atau cara nak mengelakkan senarai nombor telefon dalam telefon pintar anda dari hilang.

Artikel mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama sebenarnya duduk dalam draft, idea nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama dah saya nak buat.

Pertama kali terlintas nak buat entri mengelakkan contact di handphone hilang bila tengok ahli keluarga saya save nombor telefon kenalan mereka dalam telefon.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,385)

Secara default, atau secara asasnya, pengguna telefon android, akan save nombor telefon dalam memori telefon.

Pada zaman ni, dah jarang dah orang save nombor dalam simkad macam masa zaman kegemilangan nokia 3310 dulu.

Ramai orang yakin nombor telefon mereka akan selamat walaupun simkad mereka rosak atau mereka tukar simkad atau tukar nombor baru.

Mereka yakin yang nombor telefon atau contact di handphone tu tak akan hilang, well saya rasa semua orang akan fikir macam tu, sebab mereka yakin yang mereka sangat.. sangat-sangat berwaspada, telefon tu tak akan hilang.

Tapi mereka lupa yang apa-apa benda boleh jadi. Kalau tak hilang sekalipun… boleh rosak sebab jatuh, sebab anak celup dalam air kolah, dalam tab mandi, dalam baldi air.

Atau telefon tu rosak dimamah usia. Telefon sekarang bukan macam dulu yang boleh bertahan sampai 5 tahun, 10 tahun.

Telefon sekarang, 2 tahun tu dah kira lama dah tu, dah mula buat hal dah. Dan sampai masa, tiba-tiba tak boleh hidup. Apatah lagi nak dapatkan semua nombor telefon yang ada tersimpan dalam telefon tu kan?

Jadi… macam mana nak mengelakkan contact di handphone hilang tanpa sempat korang backup?

Sebenarnya sama gak macam entri sebelum ni, pasal cara senang backup bookmark mozilla, konsepnya sama, synchronize.

Dalam bahasa melayunya… errr… sejajar? agaknyalah.

Maksudnya, kita berubah disini, disana juga berubah. Disana tu dimana? ONLINE.

Ye… simpan nombor telefon anda secara online melalui telefon anda tu sendiri, tak perlu nak salin balik kat tempat lain, simpan je nombor telefon macam biasa.

Benda ni simple je, tapi penting dan tak ramai yang tahu.

Ok, kita mula dengan cara nak save nombor telefon yang lebih selamat(backup secara automatik).

Ok, saya tunjukkan contoh menggunakan telefon saya, huawei honor 4x.

Saya ada telefon lain, yang saya dapat free, tapi telefon tu tak boleh nak buat screenshot dan masa saya buat artikel ni, telefon tu ada di kampung dengan isteri saya yang digunakan sebagai hotspot.

Oleh kerana tak ada orang nak sponsor telefon pintar yang lain, jadi saya boleh bagi contoh melalui 1 telefon sahaja.

Langkah pertama, buat macam mana anda selalu simpan nombor telefon. contohnya macam ni.

Tekan New contact.

simpan nombor telefonOk, untuk di telefon ni, paparan seterusnya keluar macam ni.

cara nak simpan nombor telefonnampak yang saya tandakan dengan warna merah tu? nampak yang dalam bulat kecik tu? kalau kat telefon saya, saya tekan tu dia akan keluar macam ni.

mengelakkan contact di handphone hilang

mungkin telefon korang berbeza macam mana dia terpapar, tapi apa yang pasti, ada pilihan untuk simpan di google.

Pilih yang tu, lepas ni, nak simpan nombor telefon, simpan dalam tu. Jadi contact korang, atau nombor telefon yang korang simpan, akan tersimpan dalam akaun google atau gmail korang.

Ok… macam mana kalau sekarang ni dah banyak sangat nombor telefon yang dah save dalam telefon?

Macam mana nak backup masuk dalam gmail?

domain murah

(Visited 140,884 times, 4,600,385)

caranya agak panjang sikit… panjang sikit je dari cara di atas, oleh itu, saya akan buat entri lain esok, esok datang balik tau, set dalam reminder telefon tu, esok pukul 10 malam

Hasil carian :

(Visited 1,595 times, 4,600,385)

8 thoughts on “mengelakkan contact di handphone hilang

  1. Btul jugak tu kan. Lepas ni saya simpan online la. Bukan tak tahu ada aplikasi ni sebelum ni. Cuma tak nak contact tu bercampur dengan contact email. takot pening je nak trace nanti..
    Hannah Aziz kata cerita ni best –>>SEPTEMBER BLOGLIST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge