Alongxp.com

mesti korg ingat aku menipu kan? mana ada kilang mercun kat malaysia ni… jual mercun pon diharamkan,inikan pulak ade kilang mercun.. ye tak? ade… kilang mercun tu ade… dekat je ngan umah aku… masa kilang mercun tu meletup,aku sendiri tengok letupan2 yang terhasil tu… lantai bergegar2 beb… serius aku tak tipu…

kilang mercun

semalam, aku bw… aku g kat blog syuxer, so aku nampak la post pasal kilang mercun meletup tahun 1991 (masa tu aku darjah 1). so aku klik la link dalam entri tu… letupan kilang mercun sungai buloh. tragedi tu jugak disebut sebagai ‘Hiroshima Sungai Buluh’ mau taknye, kalau korg baca note tu, dia ada nyatakan kawasan yg jauhnye 7 km dari situ pon boleh rasa letupan tu, ini kan pulak kawasan kuaters aku yang bertentang atau seberang jalan dari kawasan kilang mercun tu. sape2 yang lalu kawasan sungai buloh atau dok sungai buloh tau la kot kuarters askar kat tepi jalan tu… kalau dari arah kl,lpas skolah tu,block A, tu la rumah aku… tapi masa letupan2 awal tu,aku tak de kat umah,aku mengaji kat block lain,aku tak ingat blok ape,tapi block lain ar… masa tu aku da siap mengaji dah,sok main kat blkg surau,tetiba dengar bunyi letupan 1st tu,cukup kuat sampaikan aku ingat ade bom yg kapal terbang perang jatuhkan dekat2 kawasan situ,aku pon trus lari masuk surau balik, bile letupan ke tiga tu,ustazah kitorg soh memasih balik, mase tu letupan die punye la kuat. lantai ni terasa beb bergegar…

aku lari balik rumah ngan gaya askar tengah mengelak peluru2 dari pihak musuh(pengaruh tv), sampai umah kitorg warga kuarters turun la plak ke kawasan lapang antara blok a ngan block b. mau taknye, kalau dah cermin yang 7 km dari situ leh pecah dek kerana letupan kilang mercun tu, korang bayangkan la ape yang jadi kat kitorg yg xsmp 1 km pon dr situ…  serius meriah masa tu beb. seingat aku la… sampai maghrib pon xabes lagi terbakar masa tu.

lpas abes letupan2 tu,kitorg naek balik ke rumah masing,pastu aku pon jalan2 g umah kawan2 tengok apa yang jadi, ade yg pintu almari tercabut,ada yang papan atas almari bergerak,ada yg cermin pecah… macam2 la…

 

 

Hasil carian :

Categories: kongsi kat sume, pagi

19 Responses so far.

  1. Gaara says:

    serius ngeri..huhu…bro kilang tu area mane ek? kat jln nak pergi ke shah alam tu ker?

  2. adah says:

    ooo..thun 1991..mase tu aku bru darjah satu…xtahu pun pasal kisah nie…ni bru thu..hehe

  3. gee says:

    wee~….baca entry nie terus tanya kat mak..ada kilang mercun ea dulu kat sg buloh..mak kata ada…tapi meletup byk yg mati..huhu

  4. syafiq_lomotech says:

    letupan tu aku ingat lagi. haha. setail. bomba pun lari. sapa nak duk situ weh. letup letup macam apa.

  5. pergh dasat…masa tu masih lagi zaman berhingus lagi hehe ^^

  6. gee says:

    huhu..xde la…tapi dekat je dengan sg buloh…

  7. cikgu bada says:

    skrg tempat tu dh jadi apa??

  8. surie says:

    memang tragis sgt..huh! rumah saya betul2 area bomba tu… mse kilang ni meletup mmng trase sgt larr..
    baca entri terbaru surie –>>MAKANAN SIHAT

Leave a Reply


*

CommentLuv badge

Top rated

Featured Video

Popular stories

sila share : berhati2...

Posted on Jun - 27 - 2011

120 Comments

gile…nuffnang ni pehal?

Posted on Apr - 18 - 2011

71 Comments

alongxp.com dah datang!!!

Posted on May - 31 - 2011

67 Comments

entri kongsi idea

Posted on Mar - 15 - 2011

61 Comments

kesederhanaan…

Posted on Apr - 23 - 2011

58 Comments

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.
  • Follow me plz ;)

  • Archives