Kenapa update blog setiap dua hari?

Kenapa update blog setiap dua hari?

Ada pihak yang bertanya Kenapa update blog setiap dua hari? Bila saya kata entri seterusnya akan publish lusa atau 2 hari lepas entri terbaru tu.
Benda ni mungkin ada yang perasan, mungkin “lantak kaulah”, tapi blog saya ni akan Publish atau terbitkan entri atau post atau artikel setiap dua hari atau selang sehari. Kenapa saya buat macam tu? Kena update blog setiap dua hari?
Kenapa saya tak update hari-hari? Atau update 3 hari sekali? Atau 4 hari sekali atau seminggu sekali atau sebulan sekali atau 3 kali sehari? Kenapa mesti nak update 2 hari sekali?

kenapa update blog setiap

Banyak sebabnya saya selangkan sehari atau setiap dua hari. Antara sebabnya:

Saya work smart + work hard. Maksudnya apa? Maksud saya, bila saya ada idea, saya akan draftkan idea saya kedalam apa-apa medium yang saya sempat capai. Kalau masa tu saya depan laptop atau pc, dengan laptop atau pc lah saya draftkan idea saya tu

Kalau saya tak duduk depan pc atau laptop dan saya dekat dengan smartphone, dan smartphone tu pulak tengah ada bateri atau bukan tengah cas, kat smartphonelah saya draft.

Kalau masa tu saya tak duduk depan laptop atau pc dan handphone tengah cas, saya dapat capai kertas, dekat kertaslah saya draft. Dan bila ada masa, saya akan taip di laptop atau pc.

Bila dah masuk dalam pc,setiap entri perlu ada gambar dalam post kan? Termasuk di featured image(ni cerita kalau guna wordpress) dan proses touch up entri yang dah di draft campur nak masukkan image kena makan masa. Tak kiralah gambarvtu hasil search di enjin carian atau saya lukis atau saya buat guna photoshop.

Kenapa saya tak update terus dari smartphone je? Sebab WordPress for android ni, terhad berbanding dengan update menggunakan pc atau laptop. Contohnya nak masukkan link entri sebelum ni, kalau guna smartphone menggunakan aplikasi worpress for android ni dia akan jadi macam ni.

image

Berbanding kalau guna di laptop atau pc, dia akan jadi macam ni,

masukkan link dalam wordpress

Kalau guna di pc atau laptop, lebih senang, saya search je nama entri atau keyword post terdahulu, akan keluar dan saya pilih.

Jadi saya tak perlu nak ingat url atau nak copy paste url dengan titlenye sekali.

Tu kalau idea tengah mencanak dan ada mood, kalau datang tengah tak ada mood nak update blog dicampur kekeringan idea, memang kadang-kadang makan berhari-hari tak update blog, jadi bila saya jadualkan entri saya untuk terbit setiap dua hari, nampak lah terupdate, tak lah bersawang sangat.

lagipun pada saya 2 hari tak terlalu kerap dan tak terlalu lama, dicampur pulak saya menggunakan plugin yang akan tweet post-post saya yang sebelum ni beberapa kali sehari.

Dan tweet tu pulak akan terpapar sekali di facebook saya. Jadi saya taknak news feed friend saya di facebook dan follower twitter saya penuh dengan tweet saya, dicampur pulak dengan tweet dari blog-blog saya yang lain.

kesimpulannya… biarlah saya nampak maintain je update, dari pada sekali update belambak-lambak lepastu terbiar sampai berminggu-minggu.

(Visited 48 times, 4,597,342)

7 thoughts on “Kenapa update blog setiap dua hari?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge