Kenapa orang dulu anak ramai

Penah ada orang timbulkan persoalan kenapa orang dulu anak ramai. Kalau 12 orang anak tu kira biase je…
Kenapa orang zaman sekarang anak sikit? 5 tu dah kira ramai dah… standard 2 ke 3 orang je. Well… banyak sebabnya…sempena malam jumaat ni, saya buat 1 entri malam jumaat , jom kite tengok kenapa orang dulu anak ramai dan kenapa orang sekarang tak ramai anak.

ramai anak

Orang dulu…

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,157)

Elektrik tak ada… harapkan lampu gas.. sekadar untuk menerangi sebahagian rumah je, kalau nak penuhkan seluruh rumah kang mahu terbakar rumah tu. So kebanyakkan ruang rumah gelap.
Duluuuu… rancangan tv paling lambat pon sampai pkl 12 je. Channel pon tak banyak. Kalau cerita stesen a xbest, alih stesen b… kalau dah semua tak best, tutup tv, buat rancangan sendiri.
Dulu tak banyak hiburan bila duduk rumah, tak ada internet, tak ada komputer, tak ada facebook, tak ada dvd cerita korea. Jadi.. suami/isterilah jadi penghibur… macam mana mereka jadi penghibur? Bayangkan sendirilah.
Dulu nak memiliki kenderaan tu bukan senang, basikal la yg mampu pon. Jadi nak pergi jauh2 tu memang jaranglah. Jadi dok rumah jelah. Ngadaplah isteri… bila mengadap lama2 nampak comel pulak isteri tu.
Dulu takde kedai mamak 24 jam. Pukul 10 kedai dah tutup. Jadi balik lah awal… sampai rumah isteri tengah nyusukan anak… baring sebelah isteri. Penat berjalan dari kedai tadi tekak haus, nak mintak isteri buatkan air,die tengah nyusukan anak. Hmmm… haus ni…

Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang

Kenapa pagi dengan petang je digunakan? Kenapa takde malam? Sebab orang dulu kebanyakkannya buat kerja kampung, berkebun, menoreh, nelayan. Kerja waktu siang je… malam diorg mengerjakan….

Bangun tdo, tengah mengeliat, tersentuh isteri, isteri terjaga, mengeliat sama, terselak kain batik sampai ke peha, terbeliak biji mata suami… mmmm.. Dulu kerja takde punch card, setakat lambat setengah jam tu apalah sangat,

Kenapa orang dulu anak ramai? Sebab mereka dulu sihat dan subur. Dulu makanan yang dimakan kebanyakkannya segar dan bersih, sayur tanam sendiri kat laman, ayam bela sendiri, makanan laut pegi tangkap sendiri, makanan dulu bebas dari bahan kimia. Baja pon organik.

Orang sekarang….

Hiburan dirumah je terlalu banyak. Chanel tv je sampai beratus, sampai lupa nombor channel.
Bosan tengok tv, pasang dvd, habis dvd, main game, wii, playstation dan lain2.
Kalau orang dulu bercucuk tanam, orang sekarang bercucuk tanam tak kira masa. Farmville katanya. Penat menunggu farmville, dihadapnya candy crush. Stuck kat candy crush, dia bergosip di wall facebook.
Kedai mamak bukak 24 jam, kawan2 pon sama insomnia macam dia, dah habis topik perbualan, dia balik rumah, sampai rumah tengok bini tengah ngadap handphone, si suami pon pergi jumpa sifu di luar negara dengan hanya klik dan taip. Dapat ilmu baru, server on 24 jam, godek lak server untuk cuba ilmu baru. Sedar2 dah pukul 4 pagi. Pukul 7 nak pergi kerja, kena tdo cepat, nanti telajak tdo. Masuk bilik, letak kepala, tgk isteri tengah nyusukan anak. Tggu punya tunghu sampai terlelap, siap berdengkur lagi.
Bangun tdo dh lambat, trus rushing pergi kerja. Tak sempat nak bertegur sapa dengan isteri, nanti punch merah.
Weekend isteri penuh dengan aktiviti bersama kawan2nya… weekend jela masa nak jumpa kawan2 yang bukan sama2 kerja dengan dia. Kelas masakan, andaman la dan macam2 aktiviti yang disediakan terutama untuk suri rumah.
Weekend suami pon lebih kurang sama jugak. Yang berkereta dengan klab kereta, yang bermotor dengan klab motor, yang kaki gadget dengan komuniti gadgetnya. Macam tulah dengan yang lain2nya…
Masing2 penuh dengan aktiviti masing2.

Orang sekarang makan… paling segar pon yang dah di tuai lebih 4 jam… saya pernah pergi ke sebuah pasaraya yang ada title segar. Masa tu mak mertua saya nak beli ketam. Saya belek sambil berbisik pada isteri saya “ni kalau kat kampung mak, ketam rupa macam ni diorg dh buang dah… dah lebam macam ni fresh?”

Ayam kena inject, sayur kena racun… makan fast food, hampir semua makanan hari ni hasil campuran.

Hasil carian :

(Visited 460 times, 4,593,157)

6 thoughts on “Kenapa orang dulu anak ramai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge