Internet jadi slow bila guna ubuntu v2

Sambungan entri semalam internet slow bila guna ubuntu. Ok, effect die, bila pc yang guna ubuntu on, line internet jadi slow, bukan kat pc tu je… tapi keseluruhan network, guna laptop ke guna handphone ke sume internet jadi slow.

Memula saya try uninstall ape2 software terbaharu, same jugak… So saya puasla google, banyak yg saya dapat tu mcm tak kena ngan masalah internet jadi slow saya ni… abes tu ape punce masalah internet jadi slow ni? Google dan google, rupenye masalahnya adalah IPV6. Ubuntu 13.06 dah enable IPV6, tapi kat modem streamyx die disable… so mungkin jadi konflik kat situ.. nak terangkan pon saya ni agak gagal bab network nih… lambat sikit nk faham klu bab network nih… takat faham2 gitu jela… so jalan penyelesaian kalau internet jadi slow ni adalah disablekan IPV6 kat pc ubuntu ni.. caranya…

Memula bukak terminal atau shortcut keyboardnye Ctrl+Alt+t. dan pastekan kod kat bawah ni…

sudo gedit /etc/sysctl.conf

lepastu masukkan password ubuntu tu. maka akan keluarla benda camni…

disable ipv6

Pastekan kod ni kat bawah sekali macam saya buat dalam gamba kat atas ni

# IPv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

Savekan fail sysctl tadi tu,tutup, lepastu taip atau pastekan kod kat bawah ni


sudo sysctl -p

Dah setle dah… camtu je? yela kot.. hahahaha

Hasil carian :

(Visited 38 times, 4,598,893)

One thought on “Internet jadi slow bila guna ubuntu v2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge