Ilusi optik, gadis berputar

gadis dalam gelap berpusing

Ok, jom kita main dengan ilusi optik ni… kalau korang tengok awek yang macam tak pakai baju ni, dia berputar ikut arah jam ke arah lawan jam? masa saya tengok ni saya nampak die berputar ikut arah lawan jam… Tapi bile pandangan saya teralih sikit, masa baca artikel ni kat laman asal die, entah macam mana, boleh tertukar ke arah jam pulak…

memula macam tak percaya, saya teruskan lagi baca artikel ilusi optik ni kat sana, then tertukar balik ke arah lawan jam balik… mengikut satu blog ni, kalau kita fokus kat satu bahagian kita mampu memaksa sistem visual kita untuk membina semula pandangan kita supaya bertukar kepada arah bertentangan. So saya cuba fokus kepada tangan dia yang terangkat sikit tu… fokus betul2 dan berjaya!!! haha…

Lepas tu saya dah berjaya buat awek ni berpusing ikut suka hati saya. kejap ke kiri kejap ke kanan… itulah yang dikatakan sebagai ilusi optik

Sebenarnya awek ni tak berputar pon, dia cuma imej 2D yang bergerak ke depan dan kebelakang je…tapi otak kita setkan benda tu sebagai benda 3D, jadi tu yang membuatkan kita nampak dia macam berputar.

Selamat bermain dengan ilusi optik ni ok? Open-mouthed smile

Saya akan sangat gembira jika anda meninggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge