folder semua jadi shortcut, macam mana ni?

Pagi tadi,tengah sarapan kat kantin,tiba2 sorg kawan ni mesej aku,bgtau folder dalam portable hard disk die semua jadi shortcut ,bukak2 tak boleh. dek kerana aku tengah sarapan,so aku malas nak reply panjang2, lagi susah nak setle ade la… aku bukan pandai sangat solvekan problem dari jauh ni… melainkan aku remote komputer tu atau, benda tu ada depan mata aku…so aku mintak die bagi kat aku portable harddisk. so die pon datang bagi aku portable harddisk die tu. dan inilah yang ada dalam portable hdd(HardDiskDrive) die…

korang pernah kena tak?hehe… jangan nangis… file tu ada lagi dalam pendrive atau portable hdd korang tu… tinggal lagi,disembunyikan dek hantu..hahaha…cara korang nak tengok,

kalau pengguna windows xp ke bawah, bukak my computer, pada bahagian atau tu,klik kat tools,folder option.

pengguna vista dan keatas, klik computer, kat atas tu ada tulis organize,klik pastu pegi ke folder and search options.

pastu klik tab “view” kat belah2 atas tu…

then secara defaultnye korang akan nampak macam ni la…

so ape yang perlu dilakukan adalah, klik kat bulat yang sebelah ayat show hidden files,folders or drives. dan untick kan kotak yang bertanda hide protected operating system files. camni…

pastu klik apply dan ok, so korg leh nampak file2 korg yang tersembunyi tu… camni…

dah puas hati? so sekarang, korang boleh delete yang ada shortcut tu dan untuk mengunhidekan file tu,korg kena download dan install attribute changer nih… sbb korg takleh unhidekan dengan cara biasa… so bile dah download dan install attribute changer tu… korg klik kanan pada file2 yang hidden tu, klik pada “change attribute”

 paparan macam ni akan keluar…

untick kotak2 supaya jadi camni…

pastu klik apply dan ok da… tadaaaaaaaaaaa…..

SocialPromoter

done… harap dapat membantu korang yang menghadapi masalah camni…

 Kalau tak keberatan, jom kite jengah blog kak mah yg selalu travel nih

 

Pesanan penaja :

asap lirik lagu  wajah yang camping

 

Hasil carian :

19 thoughts on “folder semua jadi shortcut, macam mana ni?

  1. jadi camni tak penah ag.. tp penah skali sume files & folder dlm hdd hilang lepas msukkan kt laptop member… virus pny pasal!! nasib baik terfikir time 2 nak check kt folder option tu.. cuma bab attribute changer 2 tak penah try ag.. =)

  2. HALOOOOOO! lame tak jeguk,… oh VIRUS KE??? nasib baik uitm aku ada software kasi buang ini shortcut… ALONG aku ada masalah r… laptop aku tak shutdown… bila shutdown je die restart balik, so terpakse bila die restart aku kene tekan button off, susah r macam ni.. ADA SOLUTION TAK???? PLEASE JGN KATE “PERGI FORMAT!” huhu… macam bese sini

    • @kopi, aku tak pastila camne nak setlekan,sbb aku pon xpnh jumpe lak mslh cam ko ni…tp klu ko pkai windows xp,ko tekan ctrl+alt+delete,pastu kat belah atas tu ada die tulis shut down ke log off,ko klik kat situ,pastu ko tekan button ctrl,tekan shut down kat situ,pc ko akan shutdown dengan kadar yang laju tapi proper shutdown…

  3. Along, saya tak kenal pun awk. terimas bg solution. tp nak tnya, kalau saya buat2 mcm along suggect ni, pc xaffect ke dgn virus tu? ke kena scan dlu bru bleh buat?

    • Awak tak kenal saya ke?saya pon tak kenal awak… hahaha… ok,bila awak bukak my computer, pada icon pendrive atau hard disk tu,awak klik kanan, klik open, jangan double klik pada icon pendrive atau hard disk tu… so kalau ada virus pon, virus tak kan run, kalau dah scan sekali pon, jangan double klik, sentiasa klik kanan, klik open ok?

      • Adoiii.. kalau saya double click cmne ye? for sure la virus dah run kan.. ada solution tak utk itu? ke selamanya saya akan right click je?? adoiiiiiiiiii

        • yup… ada kemungkinan virus tu akan run, scan tu pon buat, tapi virus tu baru,dan xde dlm database antivirus atau antivirus tak dapat scan, maka… right click lah jalan yang selamat…

  4. Salam along…
    Macam mane nak delete file dlm external HD yang susah nk delete ni? Dan mcm mane nk bt partition dlm external HD??

    • fail ape tu ye? cube cucuk ke komputer/laptop lain, klu bukak melalui mycomputer, klik kanan pada external hard disk, klik open.. cari fail tu, delete… kalau tak boleh gak… kena la guna komputer yang guna linux.

      pasal nak buat partition tu, klu guna windows 7, klik tekan butang start, klik kanan pada perkataan computer tu, klik pada manage. pada sebelah kiri, klik pada disk management. tggu sekejap sampai keluar senarai hard disk, klik kanan pada disk 0 tu, pilih shrink volume… ikut je step lepas tu… maka terciptala partition baru

Saya akan sangat gembira jika anda meninggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge