Dropbox tu apa?

image

Minggu lepas,sorg cikgu tanya saya dropbox tu apa? Bila saya belek samsung galaxy note 8.0 yang baru dia beli….

Die tu gila gadget,tp tak gunakan sepenuhnya… sayang kan? So saya jelaskan la secara simple kat dia kegunaan dropbox tu sambil berjalan.

Secara simplenye… dropbox ni ruang storan online yang mana kita boleh upload fail kita kat internet. Ape bezanya dengan kite upload fail kat webhosting?

  •  satunya… mudahnya dia sync file tu sendiri… aplikasi yang diinstall pada pc, mac atau window boleh di sync (selari) secara auto setiap kali kita edit fail tu…
  • Kalau kat webhosting, setiap kali kita nak edit, kita kena login server tu… dan kalau dari smartphone, kite kena download, edit fail, upload balik…

Ape bezanya dengan online storage yang lain?

Saya dah pernah cuba 2 online storage lain yang sama konsepnya dengan dropbox, tapi dropbox yang terbaik… kenapa?

  • Google drive – walaupun kapasiti besar, diorg tak sediakan installer untuk linux.
  • ubuntu one – walaupun tersedia untuk semua platform & kapasiti die besar, tapi bila edit sesuatu fail kat fon, die tak sync terus ke pc… kalau edit kat pc, die akan sync ke fon…
  • dropbox – kapasiti kecik, tapi boleh dapat free space dengan banyak cara sehingga 18gb, sync laju, edit sesuatu fail, kita save je terus die synchronize.

    domain murah

    (Visited 140,883 times, 4,600,177)

Saya bekerja sebagai juruteknik komputer, bos nak saya logkan setiap kerja yang saya buat, sebelum ni saya malas nak buat, sebab malas nak ingat apa yang saya dah buat, kadang benda tu benda kecik je… ada masa2 saya kena lari ke tempat orang yang bermasalah, lepas tu lari ke tempat lain pulak, lain pulak masalahnye… nak kena fikir apa penyelesaian yang paling cepat dan mudah…. takde masa nak ingat apa yang saya dah buat tadi… so dropbox banyak membantu…

dropbox tu apa

Dari pc saya, saya masukkan fail senarai tugas harian saya ke dalam folder dropbox, terus dropbox sync ke dalam akaun dropbox saya, sambil tolong orang tu, saya bukak dropbox dari smartphone saya, bukak fail senarai tugas harian tadi, terus taip je kat dalam fail tu, save… dropbox akan sync ke akaun dropbox saya. Bila ada masa, saya bukak folder kat dropbox saya, print fail tadi.

Saya jugak sambung belajar separuh masa, kadang sibuk ngan tugas harian, tak sempat nak menghadap komputer nak buat tugasan, walaupun boleh je nak jawab terus soalan tugasan tu, tapi masa tu sempit… susah nak luangkan masa nak menghadap benda tu… Jadi dropbox membantu, sambil menunggu isteri shopping, saya buat skit2..

Kalau andai kata, saya nak print fail tadi dari pc yang tak install aplikasi dropbox ni… tak jadi masalah, bukak je web dropbox, log in, download dan print… selesai masalah.

So sekarang dah jelas dropbox tu apa? apa fungsinya? 

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,177)

Hasil carian :

(Visited 135 times, 4,600,177)

One thought on “Dropbox tu apa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge