Check IP address pc guna ubuntu?

Makin hari makin seronok lak aku guna Ubuntu ni… 70% masa aku guna pc adalah menggunakan Ubuntu linux ni. So bile asek guna, banyakla benda yang kite perlu tambah kan? cotohnya install printer. Ok, dah install printer dah… cantek… tapi jangan lupa, 30% masa pengkomputeran aku masih lagi dengan windows, kadang2 tu aku guna dedua serentak… camni….

linux+windows_kongsi_keyboard_mouse

linux+windows kongsi satu keyboard dan mouse

Cam kat atas tu… wlaupun satu tu laptop, tapi bile dah letak dedua sebelah menyebelah camtu, aku pkai mouse dan keyboard pc je untuk control pc dan laptop… camne nak buat tu? guna 1 mouse dan keyboard pada dua os atau lebih? ok, yang tu lain kali cerita… pastu bile dah on dedua ni, kejap guna sini, kejap guna sana, kadaang nak print dari sana, kadang nak print dari sini, cam semalam, kabel usb printer dah melekat kat pc ubuntu linux, tapi cam nk print dari laptop (guna windows). cara biasa, cabut kabel dari pc, sambung ke laptop. setakat sekali dua okla…kalau byk kali? letih n takut terjahanam lak usb port tu kan? so saya bia je cable usb tu dok kat pc ubuntu, tapi print je dari windows, buat la sharing printer… tapi tak semudah itu… kalau kabel usb tu melekat kat windows, nak print dari ubuntu ataupon nak tambah share printer kat ubuntu yang bersambung kat windows, tapi kalau nak add printer kat windows yang melekat kat ubuntu,atau senang cakap ubuntu tu jadi server utk printer, takla senang sangat, benda memula nak kena buat, kite kena tahu ip address pc ubuntu tu… tapi oleh kerana sebelum ni dah lama guna windows, so taula camne nak check ip address guna windows. taip jela ipconfig kat command prompt tu, keluar la macam ni

check ip address windows

tu dalam kotak tu.. oleh kerana saya pkai wireless, so dinyatakan Wirelss LAN adapter punya detail, ip address laptop saya 192.168.1.3. snang je… tapi macam mana lak nak check ip address kat ubuntu?

Ok… ada 3 cara la kirenye… 2 cara main klik2, satu cara taip ataupun command

Cara 1 :

Klik pada lambang connection kat atas belah kanan tu, akan keluar paparan cam kat bawah ni, then klik pada connection information

check ip

Maka paparan macam ni akan kelihatan

2_ip_address_information

Cara kedua pon pkai klik2 gak… pergi pada system setting, klik pada network

3_system_setting_network

Maka akan keluarla senarai network connection yang ada

senarai sambungan

klik je pada sambungan yang korang tengah guna, maka paparan ni akan keluar

periksa alamat ip

tula alamat ip aku… ok… ni cara last sekali yang aku paling suke huhu…. cara menaip ataupun guna command

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,163)

tekan butang Ctrl+Alt+T maka akan terpaparla kotak ni yang dipanggil terminal

terminal ubuntu

Taipkan

ifconfig

macam kat atas tu maka akan terkeluar hasil yang macam ni..

ip address ubuntu

Hanya itulah pesan ku mambaaaaannnggg

(Visited 6,986 times, 4,593,163)

Hasil carian :

(Visited 170 times, 4,593,163)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge