Kenduri kahwin dulu dan sekarang

Kenduri kahwin dulu dan sekarang

Bila terbaca entri situasi kenduri kahwin kat blog zool hari tu, terasa nak share jugak cerita beza Kenduri kahwin dulu dan sekarang

tulah kelebihan blogwalking ni, terutama sekali untuk blogger baru dan blogger yang selalu ketandusan idea, tengah buntu tak ada idea, bila blogwalking, kenangan zaman silam terbukak dan boleh dijadikan cerita untuk dikongsikan.

Baru-baru ni adalah berbual dengan kawan-kawan yang sama tempat kerja. Salah sorang tu dah agak tua, muda 3 tahun dari ayah saya. orang banjar jugak hehe.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,724 times, 5,236,139)

Asalnya mereka cerita pasal kenduri kahwin anak kawan diorang, lepas tu mula lah sebut beza kenduri kahwin dulu dan sekarang.

Walaupun saya ni tak lah tua mana, dan taklah muda sangat walaupun orang ingat saya ni baru berumur awal 20-an. hehehe. Tapi saya merasa lah evolusi kenduri kahwin dulu dan sekarang ni.

Kalau tengok sejarah saya membesar, saya ni membesar kat banyak tempat, kebanyakkan tempat saya tinggal, saya tak merasa sangat pergi kenduri kahwin, banyak saya rasa bila balik kampung.

Antara benda yang saya ingat masa saya kecik-kecik dulu, ruang makan tetamu, bukan meja bulat macam kebanyakkan kenduri zaman sekarang ni. Dulu meja panjang macam dewan makan asrama. alas dengan kertas mahjung.

Dulu ada orang rewang macam yang sepah cerita dalam raja lawak tu, banyak beb kenangan pasal rewang ni.

rewang kenduri kahwin

rewang masa majlis perkahwinan saya

 

Antaranya, dulu setiap orang dibahagi-bahagikan tugas, ada yang layan tetamu yang sekaligus menghidangkan makanan, ada yang bahagian penyediaan bahan masakan, bahagian memasak, bahagian mencuci, bahagian buat air (dulu orang yang malas suka dok kat bahagian buat air hehehe) dan beberapa bahagian kecil.

Semua orang terlibat dengan rewang ni tak kira umur, dari yang baru masuk sekolah, sampai yang dah pencen. Orang kampung, saudara mara semua terlibat, masa nilah nak kenal saudara mara, masa ni juga lah nak test market.

domain murah

(Visited 140,993 times, 5,236,139)

Saya ingat lagi masa kecik-kecik dulu, tolong angkat bakul bawak bunga telur, bawak air, bawak cawan pergi ke meja panjang tu, sebab dulu goodie bag tu bagi kat meja masa orang tengah makan, makan dulu dihidang, bukan buffet, tetamu yang datang tunggu orang tuang air, cedok nasi, hidang lauk, zaman sekarang buffet je, tu yang beza kenduri kahwin dulu dan sekarang

Zaman dulu, kalau kenduri kahwin, ada kugiran, ada live band yang main lagu, banyak penyanyi zaman dulu bermula dari kugiran orang kahwin, naik main kat fun fair, main kat kelab, baru jadi artis, sebab tu diorang bertahan lama, pengalaman pahit manis diorang banyak.

Lepas tu ada joget lambak, yang ni saya sendiri rasanya macam tak pernah jumpa.

 

kenduri kahwin dulu dan sekarang

imej hasil carian google di http://fotomempelai.blogspot.com

Lepastu macam-macam lah adat dan kepercayaan orang zaman dulu, antara yang benda yang ada lagi orang pakai, campak pakaian dalam pengantin atas bumbung supaya tak hujan(WTF?), lepas tu nanti panggil ‘pakcik‘ mintak jauhkan segala balalah ape semua, saya ni jenis orang yang ‘adat tolak tepi sikit’, kalau saya tak nampak logiknya sesuatu adat tu, saya tak akan terima.

Sebab saya orang yang jenis logik, dan saya takut kepercayaan tu boleh membawa kepada syirik.

Satu lagi benda yang makin pupus sekarang ni, silat pengantin.

silat pengantin

yang tengah bersilat tu adalah adik saya

Adik saya ni belajar silat, dan kata dia, siapa yang ada belajar silat, terutama silat pengantin, boleh masuk bila ada orang bersilat. Saya tahu tu bila tengok tiba-tiba dia masuk bersilat untuk pengantin di rumah sepupu saya, padahal dia tak kenal pon orang yangbersilat kat situ.

Kenapa adik saya dia pakai pakaian biasa je? sebab dia orang kuat rewang untuk majlis perkahwinan saya. Kalau tak ada dia, mungkin huru hara gak kot majlis saya tu hehe.

Tapi apa pon, kenduri kahwin dulu dan sekarang memang banyak berbeza, yang pasti dulu punya majlis memang betul-betul meraikan.

Tak kira kenduri kahwin dulu dan sekaranng, at the end of the day, pengantin penat… hahahaha

Hasil carian :

(Visited 706 times, 5,236,139)

Doodle Mokhtar Dahari di google

Bila buka tab baru di google chrome, keluar paparan kat bawah ni, persepsi pertama saya bila tengok doodle ni, adalah “macam arwah Mokhtar Dahari je”, tambah tengok baju warna hitam kuning, nombor sepuluh, ada misai. Macam dia. Jadi saya klik pada gambar tu.

Doodle Mokhtar Dahari

 

Masa hover mouse kat gambar tu, dia ada keluar title “Mokhtar Dahari’s 61st birthday” bila klik tu, ni lah hasilnya. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 216 times, 5,236,139)

erra fazira ratu cantik 1992

tahun 1992, saya darjah 2, ape yang budak darjah 2 zaman tu tau pasal artis-artis nih? tanya pasal ding dang dia tahu lah kan? hehehehe…. tapi masa dalam peringkat sekolah rendah dulu memang saya tahu lah yang erra fazira ni ratu cantik.

erra fazira

sedikit biodata pasal erra fazira ni, nama bebetul erra fazira ni fazira binti wan chek, erra fazira tu nama komersil la kot, lahir pada 9 febuari 1974 (oooo… tua 10 tahun dari aku) di Sungai Choh, Rawang, Selangor(nak poskod sekali ke? kalau nak, sila komen kat bawah). Erra fazira pernah bersekolah bersama rakan baiknya, aktres Umie Aida di SMK Putri Melawati, Kuala Lumpur.

erra fazira dan anak

ok, ni cerita pasal erra fazira menang pertandingan ratu cantik tu, saya ambil bulat-bulat. erra-fazira-ratu-cantik

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,724 times, 5,236,139)

Pertandingan akhir ratu cantik Miss Malaysia-World 1992 telah berlangsung pada 23 Ogos di Hotel Crown Princess, Kuala Lumpur. Pertandingan tahun itu merupakan siri yang paling diingati ramai kerana seperti yang diketahui umum ia telah dimenangi oleh Erra Fazira yang kini merupakan seorang pelakon terkenal. Ketika itu nama Erra belum dicipta dan beliau masih menggunakan nama asalnya Fazira.

erra fazira ratu cantik

Pertandingan akhir tersebut disertai oleh 14 orang gadis, iaitu:
  1. Priscilla Ku (24 tahun, berasal dari Melaka)
  2. Cecelia Leong (21, Wilayah Persekutuan)
  3. Lam Woon Nee (20, Perak)
  4. Cynthia Ong (18, Pulau Pinang)
  5. May Yeoh (19, Selangor)
  6. Jojo Tan (19, Johor)
  7. Chew Sing Yee (21, Pulau Pinang)
  8. Fazira Wan Chek (18, Wilayah Persekutuan)
  9. Liew Soo Fon (18, Sarawak)
  10. Wennie Chia (23, Selangor)
  11. Tina Chia (25, Sabah)
  12. Catherine Gripes (19, Sarawak)
  13. Cecelia Lim (25, Johor)
  14. Melissa Choy (25, Melaka)

miss malaysia

Sebelum pertandingan akhir itu berlangsung, media cetak telah memberikan publisiti yang lebih kepada Fazira kerana statusnya sebagai “peserta Melayu tunggal”. Akhbar tabloid Panca (Mingguan Malaysia) menggambarkan Fazira sebagai seorang yang mempunyai perawakan dan personaliti yang menarik, senyuman yang “mengancam”, wajah yang anggun menawan dan jelingan mata yang menggoda. Fazira yang ketika itu masih berusia remaja dilaporkan sedang menuntut dalam bidang komputer di Cyma College, Petaling Jaya, dan beliau juga pernah muncul sebagai model iklan televisyen untuk bedak berjenama Zaiton.

ratu cantik malaysia
Kemenangan Fazira dalam pertandingan Miss Malaysia-World 1992 itu telah melayakkannya menerima hadiah wang tunai $6,000 berserta trofi dan lain-lain barangan berharga. Selain itu Fazira turut memenangi gelaran Miss Polignac Physique dan Miss Fuji Photogenic yang menyediakan hadiah wang tunai $1,000. Dengan kemenangan itu juga Fazira terpilih untuk mewakili Malaysia dalam pertandingan Miss World 1992 yang diadakan di Afrika Selatan pada Disember tahun itu.

Pemenang lain dalam pertandingan akhir Miss Malaysia-World 1992 itu ialah Jojo Tan yang mendapat tempat kedua dan menerima hadiah wang tunai $3,000, dan Cecelia Lim Mei Ping yang mendapat tempat ketiga dan menerima hadiah wang tunai $2,000. Kedua-dua mereka yang berasal dari Johor turut menerima trofi dan lain-lain barangan berharga.

 

Hasil carian :

(Visited 709 times, 5,236,139)

Rozita che wan ratu cantik

Well… macam biasa la… cari benda lain, jumpa benda lain, sekali macam menarik la plak benda ni, pada tarikh hari ini, 26 julai pada tahun 1992, Rozita che wan, alaa.. rozita che wan yang kahwin dengan zain saidin tahun lepas tu.

rozita che wan zain saidindie ni pernah masuk pertandingan ratu cantik rupenye tau… well… sebelum saya cope dan paste kat sini, saya kaji dulu betul ke tak gambar tu gambar rozita che wan. so saya google dulu la… jumpa gambar macam ni kat blog brother nara

rozita che wan kahwinmmmm… nampak macam betul sebab macam lebih kurang je dengan gambar yang dikatakan rozita che wan dalam pertandingan ratu cantik ni

ok.. ni ha gambar yang dikatakan rozita che wan dalam pertandingan ratu cantik tahun 1992 tu. kalau tengok gambar yang sebelah kanan tu macam takde rupe die sangat (kalau nak bandingkan dengan rozita che wan yang sekarang ni) tapi kalau tengok gambar yang sebelah kiri tu memang adalah rupa rozita che wan tu kan? hehehe…

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,724 times, 5,236,139)

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 459 times, 5,236,139)