Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Virus Shopping RM1212 di Lazada Malaysia tengah tersebar kat internet, sila ambil langkah menjaga kad kredit anda, terutama jika anda suami kepada isteri yang kaki shopping online terutama di lazada, sila pastikan kad kredit anda dibawa ke mana-mana walaupun ketika ke tandas atau bilik mandi. hehehehe.

Apa nerakakah yang kau merepek ni alongxp? Ok, macam ni ceritanya, kan bulan lepas saya isytiharkan bulan blogwalking kan? dimana saya telah dengan bangganya blogwalking kaw-kaw ke banyak blog sehinggakan telah meningkatkan ranking alexa blog ni.

Dan sepanjang pengembaraan saya tu, boleh tahan banyak blog yang dok cerita pasal Shopping RM1212 di Lazada Malaysia ni, saya syak yang mereka semua ni berpakat nak melakukan sesuatu. Jadi saya menukarkan diri saya ke mode penyiasat persindirian yang tak bertauliah. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 171 times, 4,598,610)

lukisan digital

Bukan nak terangkan definisi lukisan digital, cuma nak kongsi hasil lukisan digital yang saya hasilkan je… saya suka melukis, tapi jarang melukis, sebab masa lapang dah makin jarang ada…

kemahiran(mahir ke? macam tak berapa je) saya lebih kepada potret, tapi saya teringin nak buat karikatur, tapi buat karikatur memang sangat susah pada saya…

sebab ada sorang mamat yang mahir dalam banyak jenis lukisan cakap, orang yang pandai melukis potret ni teliti… mungkin sebab tu saya tak reti nak buat karikatur, sebab saya terlalu teliti/mementingkan kesempurnaan.

ok, nila lukisan yang saya lukis secara digital sepenuhnya.

lukisan digital

lukisan digital ni bukanlah lukisan digital sepenuhnya yang pertama yang saya buat, sebelum ni saya berjaya hasilkan satu, muka sendiri

karikaturcuma gambar yang ni(yang pakai baju pink) ni, saya lukis dengan bantuan pelbagai jenis brush(tools dalam photoshop) berbanding dengan lukisan digital yang atas tu, mamat tengah spray kereta tu saya hasilkan dengan menggunakan drawing tablet ni.

drawing tablet

Tak pernah dengar brand ni kan? made in china ke taiwan tak pastila hehehe… tak kisahla tu, yang penting nak melukis, nak membulatkan sesuatu dalam gambar dah tak susah macam guna mouse dah.

benda ni saya beli kat superbuy.my, siap ngan kos penghantaran jadi RM93. ada macam-macam brand dah benda ni, kalau dulu wacom jela. harga 4ratus ke atas, beribu pon ada…

ada yang cakap, alah, lukis je atas kertas, pastu scan, senang… bunyi macam senang, tapi hakikatnya saya dah pernah dah buat, hasilnya tak macam yang saya harapkan, hasilnya tak jelas,

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,610)

lagipun kalau orang biasa melukis, mesti nak kena ada banyak pen, macam-macam saiz mata pen digunakan. Pen tu taklah susah sangat pon nak cari, kedai alat tulis ada, pasaraya ada. tapi saya memang jenis letak merata, tak sampai seminggu, semua pen tu dah hilang

pen melukistu kalau nak melakar atau buat lukisan hitam putih, kalau nak warna? nak kena beli set warna plak.

mewarna melukispakai pastel ke, water colour ke, cat minyak ke crayon ke… nak kena beli lagi, pastu sepah lagi, ilang lagi, beli lagi. tu yang tak larat tu.

antara sebab saya pilih membuat lukisan digital, sebab tak perlu nak bawak peralatan, saya lukis, lepastu save dalam folder dropbox, bila free sambung, kalau hilang pon, benda tu dah tersimpan dalam dropbox. kat mana-mana pon saya boleh sambung balik. bila buat lukisan digital(saya guna adobe photoshop), mudah nak tukar saiz mata pen, tukar warna.

boleh lukis layer by layer, silap boleh padam kat layer tu je… tak menjejaskan, boleh tekan undo banyak kali. lagipon dah jiwa saya ngan IT. melukis pon nak guna komputer

mula-mula pakai drawing tablet tu memang macam susah… tapi lepas guna 2-3 kali, dah dapat tune nya… dah senang dah. tengoklah, kalau tergerak hati, saya kongsikanlah kot cara saya buat lukisan tu

(Visited 6,994 times, 4,598,610)

Hasil carian :

(Visited 397 times, 4,598,610)

training DSLR online

Tadi ternampak post seorang rakan yang sama jawatan, iaitu juruteknik komputer gak, yang die pon kaki dslr gak… tapi die ni selalu buat job, tak macam saya,  saya tengok die post status kat nak cari website training dslr, atau lebih tepat lagi website training dslr online. Mungkin die nk ajar orang yang baru nak belajar guna dslr kot…

training dslr

SO carik punye carik, jumpe satu, then boleh download dan embed..  anyway.. kalau korang nak cube untuk buat training dslr online… korg boleh cube kat bawah ni ha…

 

Hasil carian :

(Visited 54 times, 4,598,610)

camera online shop

mungkin ramai dah tau, mungkin gak ramai yang tak tahu… so aku nak tunjuk/bgtau satu online shop atau kedai online bagi kamera dan aksesori kamera, kat sini macam2 ada… kamera,tripod, filter, speedlight/flash,bateri, beg,memori kad, dan macam2 lagi lah…

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!

harganya berpatutan, bile tengah ada sale tu, harga dia mmg kaw2 murah lah, smp gosok mata 4-5 kali lah… pastu kalau jumlah pembelian kita lebih dari RM50, kos penghantaran adalah percuma…

dah tentu ada yang akan bertanya “boleh percaya ke?” ya sudah tentu… dah berkali-kali dah aku beli barang kat web ni… pernah sekali, sorg blogger ni mintak aku tolong die belikan satu kamera… masa tu dia tengah lebat, so aku suggest nikon D90. masa tu harga kamera tu tak masuk lens 3.2k. aku nekad beli… yup sampai pon… hehehe…  kalau korang nak tahu harga ke nak beli ke… memang kat shashinki ni la aku cadangkan…

ok,sekarang aku cadangkan korang g jalan-jalan kat blog eja, muse dan pjah ,jangan lupa klik apa yang patut kat blog tu,drop komen,follow dan sebagainye… klu korg nak trafik blog korg naik,korg kena tolong org lain dulu tau…

Hasil carian :

(Visited 30 times, 4,598,610)