Personaliti penghias diri

Personaliti penghias diri

Saya dapat idea nak tulis entri personaliti penghias diri ni masa tengah sarapan kat kedai lepas balik dari beli hos air yang bersambung ke throttle body.

Saya sarapan kat kedai sebab temperature kereta saya dah naik tinggi, jadi saya biar dia sejuk sikit, saya ambil keputusan untuk sarapan kat kedai makan yang dekat dengan rumah.

Temperature kereta tinggi Sambil menyiat roti canai, tiba-tiba teringat kat seorang budak perempuan ni, dia cantik, kulit kuning langsat, kulit bersih, muka tak ada jerawat, bibir seksi, body mantap, kalau dia pakai apa pun lawa, kalau tak pakai apa-apa tu saya belum dapat tengok lagi hehehe. Senang cerita secara fizikalnya, dari pandangan mata kasar, dia memang seorang awek cun.

Tapi bila cerita balik pasal budak perempuan ni dengan kawan-kawan saya yang sama-sama kenal dia, seorang kawan saya kata dia tak tahu budak tu lawa ke tak.

Padahal, hakikatnya, budak perempuan tu memang jauh lagi lawa dari bini kawan saya ni.

Tapi kenapa kawan saya ni kata tak tahu budak perempuan ni lawa ke tak?

Saya kata kat dia “sebab kau dah kenal personaliti kot”, dan kawan saya jawab “mungkinlah”. Itulah yang dikatakan sebagai personaliti penghias diri.

Maksud saya dengan persolati penghias diri ni, personaliti tu ibarat make up, make up yang betul akan membuatkan seseorang yang tak cantik tu menjadi nampak cantik. Dan make up yang tak kena gayanya akan membuatkan yang cantik jadi nampak macam ahli sihir jahat.

personaliti penghias diri

Atau personaliti penghias diri ni ibarat macam pakaian, aksesori atau apa-apalah.

Macam yang saya cakap tadilah, kalau muka tak lawa, kulit gelap macam saya ke, kalau personaliti, perangai baik, sopan santun, beradab, berbudi bahasa, pandai bawa diri, pandai jaga maruah, tak lawa pun boleh dipandang manis.

Tapi kalau muka cun,  tapi mulut macam longkang kata orang, tak perlu lah saya gambarkan mulut longkang tu macam mana punya perangai kan? Lepas tu tak hormat orang tua, pemalas, pengotor, tak beradab, muka yang lawa tu orang dah tak pandang dah beb.

So, tak perlu la korang pelik kalau perempuan cantik tapi kalau tengok boyfriend dia atau suami dia gemuk, hitam, korang ingat mamat tu guna ubat guna-guna pulak.

Mungkin ada perhiasan pada diri beliau yang buat gadis tu tak pandang lelaki lain sebagai imam sepanjang hidup dia.

Atau abang sado yang tinggi, handsome, dapat awek yang…… pendek kata, kalau bagi 100 orang buat penilaian sama ada mereka sepadan atau tak, mesti 100% akan cakap mereka tak sepadan secara fizikal dan visualnya.

Tapi mungkin dari pandangan lelaki tu, gadis tu sangat sempurna, sebab ada hiasan yang sepadan, dan buat abang sado tu terpikat.

 

Hasil carian :

(Visited 114 times, 4,599,139)

Blogger ramah bulan februari

Blogger ramah bulan februari

Blogger ramah bulan februari kali ni tak ramai yang bersaing macam bulan januari, yelah, salah saya jugak sebab tak banyak blogwalking atas kesibukan kerja tetap, maklumlah… awal tahun

Tapi untuk bulan februari ni, pengomen tegar yang menduduki tempat pertama kali ni memberi komen lebih banyak dari bulan lepas.

Dan… blogger ramah bulan februari sekali lagi… Jatuh kepada Tuan MNH, tuan tanah kedaung bagi blog sayapejuangbahasa.blogspot.com

blogger ramah bulan februariOk, inilah 10 blogger ramah bulan Februari 2015 ni. Dengan Tempat pertama dimenangi oleh MNH(sayapejuangbahasa.blogspot.com) dengan jarak 9 tiang (9 komen) berbanding blogger lelaki(www.bloggerlelaki.com) yang menduduki tempat kedua. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 25 times, 4,599,139)

Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib… itulah kata-kata terakhir yang saya pesan kepada seorang agen one xox prepaid, yang telah menganggu waktu petang jumaat saya minggu lepas.

Kisahnya berlaku bila tiba-tiba saya dapat mesej whatsapp dari nombor yang tak dikenali beserta dengan beberapa gambar speedtest.

mesej whatsapp dari orang yang tak dikenali

Ni lah mesej beliau, atas dasar kemanusiaan, dan beberapa aspek yang lain, saya tutup nombor dia dan beberapa perkara lain.

Tapi ada sesetengah perkara sengaja saya dedahkan supaya menjadi peringatan dan pengajaran kepada mereka yang lain.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,576 times, 4,599,139)

Bila saya tunjukkan gambar ni kepada sorang rakan, dia cakap, die block je orang macam ni, padan muka dia…

Itu jugaklah yang saya nak buat mula-mula. Tapi dek kerana hati panas, saya nak maki dia, tapi saya ingat, entri saya sebelum ni. marah dan kesannya.

Jadi saya ‘sound dia sikit’ saya tunjuk yang saya marah, tapi menggunakan bahasa yang agak lembut.

layan orang tak dikenali

Bila dia cakap bukan nak promosi, nak kongsi kebaikan, lagilah menggelegak, “ayat orang MLM, huh” tu yang terdetik dalam hati saya, dan saya terus teringat kepada sorang rakan sekerja ni.

Owh… ni dah kira salah guna data ni, jadi saya mengadu kepada pihak laman web yang saya kaburkan tu, mamat ni mendaftar ke laman web yang saya kaburkan tu untuk kutip nombor telefon dan “berkongsi kebaikan” kepada semua pengguna telco di malaysia.

Memang marah sangatlah masa ni, tapi saya tenung mesej yang saya anggap spam tu, memang kata-kata maki hamun dah terkumpul dalam otak ni.

Tapi saya tenang, saya ingat balik entri marah dan kesannya tu, dan saya ingat balik, umur saya dah makin banyak, sepatutnya saya lebih matang.

Saya fikir, saya sebagai orang yang matang, patut bimbing budak macam ni. Jadi saya “sekolah” kan dia sikit.

adab promosikan barang

Masa taip ni betul tengah tahan marah, andai kata dia tak nak mengalah, memang lebih kasarlah kata-kata yang akan diterima.

Walaupun dia insist dengan bukan nak promosi tapi nak berkongsi, tapi dia akhiri dengan minta maaf, so kuranglah sikit panasnye…

Bukan apa,masa ni saya tengah tunggu whatsapp dari orang yang penting, tiba-tiba masuk whatsapp berderet, kalau saya guna handphone percuma yang saya dapat dulu tu,mau ‘hang’ dah handphone saya tu.

Lepas tu  saya bayangkan keadaan sebenar, cubalah anda tengah menikmati nasi putih, kari kambing, papadom dengan teh o ais limau diwaktu rehat tengah hari anda. Tiba-tiba datang orang macam ni.

Salam, bla… bla… bla… ape sume… tak perkenalkan diri, tak ada mintak maaf mengganggu masa abang, takde mintak izin nak “berkongsi” maklumat, terus je tabur. Masa tu mungkin nasi kari kambing dah penuh dimuka beliau, dibilas dengan teh o ais limau.

Kalau saya betul nak bertukar ke onexox ni, saya roger jela bro anarm nih. ape ade hal kan? nombo die saya dh save siap-siap dah

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

Ingat… adab… tertib mesti mau ada..

Adab, apa yang saya maksudkan dengan adab, bagi salam, mohon menggangu masa orang tu,perkenalkan diri, mintak izin nak berkongsi info, dan sebagainya.

Tertib, dalam islam kan tertib tu penting, dalam rukun solat, pon ada tertib, iaitu mengikut turutan, bukannya dah kena lempang baru nak bagi tahu nama, bagi salam, perkenalkan diri, dan benda-benda yang beradab lah.

Harap entri ni memberi panduan dan sempadan kepada semua

 

Hasil carian :

(Visited 484 times, 4,599,139)

Meja bersepah orang kreatif

Meja bersepah orang kreatif.

Dulu kawan saya pernah share satu artikel tentang meja bersepah orang kreatif. Dalam artikel tu adalah kata kaitan antara meja bersepah dan kenapa orang tu kreatif.

meja bersepah orang kreatif

Pada pandangan saya pulak kenapa dikatakan meja bersepah orang kreatif.

Pada pandangan saya lah, orang yang kreatif ni otaknya sentiasa ada idea…

Macam saya ni, saya ni bukanlah orang yang kreatif di sudut seni, walaupun adalah sikit, macam saya pandailah jugak melukis tapi tak cukup kreatif dari sudut seni.

Kerja sepenuh masa saya adalah juruteknik komputer yang bekerja di banting  dan membaiki komputet dan repair laptop tu benda yang saya biasa buat.

Sama ada repair hardware laptop atau komputer, atau masalah sistem operasi.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,576 times, 4,599,139)

Kadang orang tengok benda tu macam senang je saya buat. Padahal benda tu memerlukan satu otak yang kreatif dan cerdas macam mana nak menyelesaikan masalah tu… Sama ada ikut cara biasa atau terpasa hack sesuatu benda tu.

Mula-mula saya tak perasan benda ni… Sampailah satu hari, saya repair laptop sorang ni… Kalau nak ikutkan laptop dia tu dah sesuai sangat dah nak dibuang je. Tapi dia harap sangat saya dapat selesaikan masalah dia tu.

2 hari saya cuba baiki tapi gagal,bila dah buntu, saya rileks jap… Termenung, tukar mode berfikir diluar kotak+hacker.

Dapat satu idea dan masalah dia saya dapat selesaikan dengan agak mudah(pada sayalah)

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

Bila saya cerita balik pada puan punya laptop, dia kata “nasib baik kau kreatif” lepas tu saya berfikir. “kreatif”?

Lepas tu bila saya kongsikan tips-tips komputer kepada sorang kawan saya, dan dia cakap “kau ni ada je idea nak buat kan?”

Masa tu saya terfikir, ni ke yang dikatakan orang kreatif?

Ok,pasal meja bersepah orang kreatif, macam saya ni, nak jumpa meja saya tak bersepah cukup susah, kebanyakkan masa memang bersepah.

Adalah pihak yang suruh saya kemas, saya dan ada pihak yang memahami cakapla… “Tempat technician memang selalunya macam ni.”

Tapi pihak yang berkenaan cakapla.. Tapi kalau orang tengok bersepah macam ni, tak sedap la…

Rasa nak marah pun ada bila orang tak faham, tapi saya sabar.

Kadang saya rasa jelek dengan istilah “nanti orang tengok”,”nanti orang kata” ni.

Sebab pada saya, adakah orang yang tengok dan orang yang kata tu boleh menyelesaikan masalah yang saya hadapi?

Balik2 kepada saya jugak masalah saya tu kan? Walaupun bersepah, orang-orang macam saya, meja bersepah orang kreatif ni akan jumpa benda yang dicari dikawasan bersepah tu.

Macam kalau saya laptop terutamanya…. Memang orang akan nampak macam bersepah. Tapi hakikatnya itulah peta saya.

Sepah dimata orang, tersusun di mata saya, janganlah gatal-gatal nak tolong kemas… Nescaya telinga anda akan bernanah.

Bila saya baraikan laptop, saya akan letak skru dan benda-benda tu ikut turutan saya buka. Jadi saya tak perlu bebankan otak saya untuk ingat susunan dia. Jadi otak saya boleh diperahkan untuk menyelesaikan masalah tu.

Malah, ruang kerja saya dirumah, tak akan diusik oleh isteri saya yang cukup faham saya paling kuat dia kemas pon, dia cuma ambil cawan yang saya guna malam tadi je.

Hasil carian :

(Visited 222 times, 4,599,139)