Kenapa orang dulu boleh tahan lama?

ni nak cerita la kan… tadi saya nak g kedai, lalu depan satu rumah, kiranya rakan sekerja la. Pastu teringat yang dia apply nak pindah tempat kerja. Dia cerita ngan kawan-kawan yang lain, sebenarnya dia taknak pindah, tapi laki dia suruh, haaa… masa tu la saya terfikir yang kenapa orang dulu boleh tahan lama.

Kenapa orang dulu boleh tahan lama?

Jap… korang fikir apa bila baca tajuk kenapa orang dulu boleh tahan lama? Mesti fikir tahan lama yang tu kan? yang bab malam jumaat tu kan?

tahan lama

Memang la betul orang dulu anak ramai… macam adik beradik mak saya, 13 orang… tapi saya tak sempat tanya arwah nenek saya sama ada atuk saya tu tahan lama ke tak. hahahaha.

Tapi untuk tidak mengecewakan korang, saya bagi ni… Rahsia menambat nafsu isteri

Jangan kata abang long tak payung ok?

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 363 times, 4,593,161)

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup siapa? saya ke? saya terasa nak buat entri jumpa hantu seumur hidup ni bila baca satu entri kat blog diana rashid.

Tajuk entri dia mitos 5 cara melihat hantu, kalau saya nak komen betul-betul dalam tu nanti panjang berjela pulak, jadi saya buat satu entri pasal pengalaman jumpa hantu seumur hidup ni.

kalau nak cerita pengalaman jumpa hantu seumur hidup saya,sekali je la kot, tu pun kalau nak di definasikan benda tu sebagai hantu, sebab pada saya, saya tak sanggup panggil benda tu hantu.

Sebab pada saya, kalau hantu, saya bayangkan rupa dia menakutkan, macam cerita-cerita hantu dalam filem atau drama. Tak kisahlah cerita hantu jepun ke, cerita hantu melayu ke, cerita hantu korea ke, cerita hantu indon atau cerita hantu omputih.

Ok… Jap lagi saya sambung cerita pengalaman saya jumpa hantu tu. Saya nak cerita kisah kawan-kawan saya yang jumpa hantu yang ada kaitan sikit dengan saya.

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,161)

Cerita pertama, cerita bekas housemate saya masa saya tinggal di bandar sri damansara. Nama kawan saya tu raiz, budak penang.

Ceritanya, kami tinggil di apartment tingkat 11, apartment tu pulak atas bukit, selama setahun kami tinggal kat rumah tu, tak pernah ada nyamuk, ubat nyamuk yang saya beli di kluang tu tak pernah diusik sebab rumah tu tak ada nyamuk. Tapi malam tu nyamuk banyak pulak.

Malam tu saya terjaga, saya rasa nyamuk banyak, saya bangun dari tilam yang saya baring di ruang tamu tu(orang bujang kan biasa tidur ramai-ramai kat ruang tamu). Pergi kebilik,cari ubat nyamuk… Jumpa…

Cari lighter dalam bilik, tak jumpa… Saya pergi ke ruang tamu,cari lighter kat meja komputer,jumpa…
Masa tu saya tak perasan kedudukan kerusi yang dekat dengan meja komputer tu. Lepas bakar ubat nyamuk,saya sambung tidur, tapi di bilik.

Esoknya si raiz mula buka cerita.

Raiz: beb… Malam tadi aku jumpa hantu.

Saya: kat mana?

Raiz: kat sini, kat ruang tamu ni la.. Ko perasan tak malam td banyak nyamuk?

Saya: aah… Padahal selama ni takde kan?

Raiz:tula pasal… Malam tadi banyak nyamuk, pastu aku tersedar, tengok ada pompuan dok kat kerusi tu(dia tunjuk kerusi untuk meja komputer yang masa tu terletak sebelah tingkap,mengahadap ke katil si raiz).

Saya:masa tu aku ada kat sini lagi tak?(sambil tunjuk ke arah tilam saya yang terletak atas lantai tu)

Raiz: adee… ko tidur sebelah dia. (maknanya kerusi yang hantu tu duduk terletak sebelah tilam yang saya tidur, bukan saya meniduri hantu tu ok…)

Saya:ko nampak rupa hantu tu?

Raiz: tak nampak muka dia, sebab dia tunduk sikit, rambut dia panjang, tutup muka dia

Saya: hantu tu rambut panjang,tunduk,rambut tutup muka, baju panjang warna putih sampai bawah lutut e? pastu tangan dia letak kat lutut e?

Raiz: aah… macam mana ko tau?

Saya: owh… hantu tu popular, banyak filem, buku, gambar rupa hantu macam tu…

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,161)

Tu cerita pengalaman jumpa hantu pertama, cerita kedua pula , pasal kawan saya si andi abdul ghani a.k.a adul yang saya selalu cerita dalam entri yang berkaitan dengan sabah sebelum ni.

Pada suatu malam yang tak berapa seram, saya dan raiz dapat tahu yang si adul ni dapat duit tunggakan loan dia. Jadi kami nak suruh dia belanja kami makan malam tu.

Dek kerana itu, dia sengaja main menyorok-menyorokla dengan kami, dia menyorok kat tangga, kebetulan, masa dia jengah nak tengok kami ni dah blah ke belum, saya ternampak dia, maka dapatlah kami tangkap dia.

Masa tu gelak-gelak lagi, dalam lif dia dah mula senyap, sampai kat tingkat bawah, dia senyap, dalam perjalanan ke kedai mamak tu saya tanya dia, dia ok ke tak, dia jawab macam nak tak nak dengan jawapan “ok”.

Sampai kat kedai mamak, mula-mula dia senyap gak. Tapi bila kawan-kawan kami dari rumah lain datang, ada pulak kawan sebelah dengan kampung si adul ni, dia dah mula boleh nak ketawa.

Balik dari kedai mamak, dalam perjalanan balik, dalam nada suara yang rendah, dia mula buka cerita.

Adul: beb, ko ingat tak tadi ko nampak aku kat tangga tadi?

Saya: aah… kenapa?

Adul: Sebelum ko nampak aku tu, aku duduk kat tangga tu sorang-sorang, kat tengah-tengah. Lepas tu macam ada orang buat bunyi pist kat belakang aku, macam bagi signal la dia nak lalu, aku ketepi sikit, lepas tu ada angin lalu kat sebelah aku seolah-olah ada kelibat orang lalu, laju gak la, tapi aku tak nampak pon orang lalu, cuma angin je.

Saya: Ooooo… tu yang ko senyap je dari tadi?

Adul: Aah… aku jadi takut la bila fikir balik.

Saya: Masa benda tu lalu ko tak rasa takut?

Adul: Mula-mula tadi aku tak rasa takut sebab aku tak fikir apa-apa, tapi bila fikir-fikir balik, takut pulak aku.

So cerita si adul ni saya tak tahu nak kata pengalaman jumpa hantu ke macam mana.

Cerita pengalaman jumpa hantu ke tiga pula, cerita si din, kiranya junior kitorang lah sebab dia masuk kolej, lepas kitorang dah masuk sem 2.

Masa dia “jumpa hantu” tu, dia ni baru je lagi masuk ke rumah yang kami sewa tu. tak sampai seminggu pon lagi.

Pada suatu malam yang sunyi, masa tu din duduk kat rumah seorang diri, nak study kononnya, saya, adul dan raiz keluar mencari makanan dan lain-lain.

Rumah yang kami sewa tu ada 3 bilik, bilik din di bilik ketiga, bilik saya, adul dan raiz di bilik ke 2 dan bilik pertama, si raiz letak komputer dia, mungkin lepas tragedi hantu duduk kat kerusi tadi, dia alihkan komputer tu.

Ceritanya, masa si din berjalan ke arah bilik dia dari ruang tamu, dia lalu depan bilik pertama, iaitu bilik komputer, dan kata dia, dia ternampak ada bayang kepala kat tepi tingkap bilik tu. Bila dia patah balik nak conformkan apa yang dia nampak, tak ada apa-apa pulak.

Dalam setiap cerita ni, ada 1 persamaan di sebalik perbazaan yang anda baca tentang pengalaman jumpa hantu mereka bertiga tu. iaitu, setiap dari diorang ni akan cerita pengalaman diorang tu kepada saya secara rahsia, maknanya, raiz cerita dengan saya tentang pengalaman jumpa hantu yang dia lalui, adul tak tahu, adul cerita dengan saya, raiz tak tahu, din cerita dengan saya, raiz dan adul tak tahu.

Saya sambung cerita saya dari perenggan ke 5 tadi. Cerita ni terjadi masa saya tingkatan 3, masa tu ada kem motivasi pmr, di sebuah tempat di kluang, johor.

Masa tu waktu subuh, masa tu saya tengah ambil wuduk di surau tempat tu. Siap ambil wuduk, saya berdiri dan pandang ke arah pokok-pokok di depan saya.

pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Harap korang faham lah gambar yang saya tunjuk tu, saya di pandang “seorang” yang pakai jubah putih, serban putih dan ada macam kain di sangkut di belakang leher dia ke depan dada, berjalan… dari pokok yang paling kiri macam yang saya tunjuk dalam rajah di atas, sampailah ke pokok yang paling kanan macam dalam rajah diatas.

Lepas tu saya tak nampak dah, jadi saya andaikan yang dia pergi ke jalan disebalik pokok tu. Tapi lepas tu, saya naik tangga, saya tak nampak kelibat “orang” berjubah putih tu. sedangkan baru tak sampai seminit saya tak nampak dia lalu melepasi pokok tu.

Tapi apa yang lebih menghairankan adalah bila saya google gambar hantu, gambar ni pon ada.

hantu seksi

acaner tu? ape kaitan gambar ni dengan pengalaman jumpa hantu?

 

Hasil carian :

(Visited 870 times, 4,593,161)

tak pandai masak tapi nak jadi isteri yang baik

tak pandai masak tapi nak jadi isteri yang baik

tak pandai masak tapi nak jadi isteri yang baik, boleh ke tak boleh? mustahil ke tak mustahil nak jadi isteri yang baik tapi tak pandai masak?

tak pandai masak

Sebelum anda teruskan membaca,harap maklum yang entri ni agak “terbuka”. dan entri ni adalah berdasarkan ilmu dan pengalaman peribadi saya. mari kita kembali kepada tajuk ni.

Sebenarnya pandai masak bukanlah satu kemestian untuk jadi isteri yang solehah, baik, cemerlang, gemilang, terbilang dan ang ang yang lain. Sebab memasak adalah satu perkara kecil untuk membahagiakan suami. Tapi boleh memberi impak yang besar

Selain dari memasak, banyak lagi benda yang penting yang perlu anda buat untuk jadi isteri yang baik. sesungguhnya jadi isteri pon satu tanggungjawab yang besar juga.

Selain dari memasak, seorang isteri kena senangkan hati suami, siapkan pakaian dia untuk dia pergi kerja, baju, seluar,singlet,blazer,  seluar dalam, stokin, kasut dan segalanya. Orang laki ni kalau ada orang setlekan benda remeh untuk dia, dia sangat senang hati.

Kalau dia jenis cerewet, cuba fahamkan dia. elakkan dari benda yang dia tak suka. kalau dia tak suka rumah bersepah, kemas, dan apa-apa jelah.

Lepas tu, walaupun anak dah sampai penuh satu mpv sekalipun, cubalah jaga badan mengikut citarasa suami, kalau dia suka yang keding, kedingkan badan anda, kalau dia suka yang chubby, jadikan badan anda badan chubby.

Kalau dia suka yang punggung besar, besarkan punggung anda, kalau dia suka yang berdada besar, besarkan dada anda.

Semua tu tak mustahil dah zaman sekarang ni, produk kesihatan banyak, contact dayah,cerita apa yang anda inginkan, mintak nasihat dari dia. InsyaAllah dia boleh tolong.

Bila dia balik kerja, cuba untuk sambut dia dengan senyuman, kecantikan dan air instead of keep watching your favourite tv programme.

Dan pastilah keperluan “yang tu”. saya ingat lagi kata-kata penceramah masa saya kursus kahwin dulu. “lelaki ni kalau malam tu dia tak dapat, kereta depan tak gerak bila lampu hijau pun di hornnya, padahal lampu hijau tu baru menyala satu saat. Tapi kalau malam tu dia dapat, orang langgar kereta dia pun dia boleh keluar slow talk baik-baik, silap-silap dia pulak kata tu salah dia sendiri

Sesungguhnya selain dari masakkan, seks dalam rumah tangga juga satu benda kecil yang boleh memberikan impak yang besar, bila suami tak dapat, dia boleh stress lain macam, jadi kalau suami mintak, cubalah untuk bagi, seboleh-bolehnya cuba puaskan suami. elakkan bagi alasan. kang kalau dia carik lauk kat luar lagi susah

Cuba rapatkan anak dengan ayahnya, suami akan gembira kalau anda boleh buat macam tu sebab orang laki ni tak berapa pandai nak mulakan tunjuk kasih sayang dia.

Ok, kalau anda tak pandai masak tapi nak jadi isteri yang baik, belajarlah, sebenarnya isteri saya pun dulu tak pandai masak, tapi dia rajin google resepi. Dia cuba buat, kadang jadi, kadang tak jadi. Kadang sedap, kadang tak sedap, tapi dia usaha untuk perbaiki.

Masa sebelum kahwin dulu dia memang dia tak pandai masak,dan dia tak berapa nak belajar masak. Tapi… saya jatuh cinta ngan dia sebab masakan dia, masakan yang simple, tapi disebabkan masakan yang simple tulah buat cinta terbit di hati (umak aih ayat…)

isteri yang baik

Saya bukanlah orang cerewet bab makan, sebab saya bukan datang dari keluarga yang senang, tapi saya suka makan. Kadang datang ngade-ngade saya teringin nak makan apa-apa, saya cakap kat isteri saya, nanti terus dia google resipi. Nanti kalau bahan yang diperlukan untuk memasak tak ada, dia suruhlah saya pergi kalau saya nak makan

Internet kan ada, internet kan dunia tanpa sempadan, nak resipi masakan korea?nak resipi makanan jepun? resipi western suma ada.

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,161)

Kelas masakan dah merata sekarang kalau anda ada masa, kolej komuniti antara yang saya tengok selalu buat kursus masakan dan macam-macam kursus lagi.

Tapi orang akan kata anda hebat jika suami terasa bila anda tiada, maka dengan itu, anda tak perlu dah nak risau suami anda cari perempuan lain sebab tu tandanya dia dah bergantung pada diri anda.

So tak pandai masak bukan alasan yang menghalang anda untuk jadi isteri yang baik, banyak lagi aspek yang anda perlu buat dan jaga. Tapi kalau pandai masak, tak perlulah ada perempuan lain yang masakkan untuk suami, jimat pon jimat kan?

Hasil carian :

(Visited 336 times, 4,593,161)

tick biru dalam whatsapp

tick biru dalam whatsapp

Tghari td, saya ada reply whatsapp kat sorang insan ni yang tak ada dalam contact list saya, lepastu keluar double tick biru dalam whatsapp tu, ingatkan sebab dia bukan dalam contact list saya, tapi lepas ada orang share benda ni dalam group whatsapp, barulah saya tau kenapa ada tick biru dalam whatsapp.

tick biru dalam whatsapp

betul juga apa yang dikatakan allaboutcasing tu, sebelum ni orang dok meroyan dengan Last Seen kat Whatsapp, sekarang ni dikejutkan dengan tick biru dalam whatsapp yang bermaksud yang orang tu dah terima, dan dah baca whatsapp tu. Pagi tadi saya ada la ternampak tweet blogseius

double blue tick whatsapp

Memula saya tak faham, saya cuba fahamkan, tak faham jugak… last-last saya abaikan je… sebab tahap pemikiran obefiend sangat jauh berbeza dari orang biasa, diluar kotak? silap-silap luar kotak diluar rumah gaknya pemikiran dia tu. Sangat berbeza. Lagipun saya tak ada bukak whatsapp pagi tadi, sibuk sangat lah kononnya… Continue reading

Hasil carian :

(Visited 665 times, 4,593,161)