Teh herba balung

Teh herba balung ? apa tu? apakah? benda pertama yang terlintas dalam fikiran saya  bila terpandang perkataan balung ni adalah

balung ayam

balung jugak kan? Tapi sebenarnye… ceritanya macam ni… sape yang follow instagram saya @alongxp mungkin perasan gambar ni

instagram teh herba

nape gambar tak cun? kasi sponsor satu smartphone yang kaw2, cun lah gambar tu nanti hehehehe.

teh herba balung

Ni lah balung yang sebenarnya saya nak kongsi cerita. Balung adalah salah satu tempat di sabah iaitu di kawasan utara Daerah Tawau. Nampak tak betapa ceteknya ilmu saya, lagipun, sabahlah satu-satunya negeri yang saya tak pernah sampai lagi kat dalam malaysia ni.

Teh herba balung ni dari syarikat Balung Natural Herbal Sdn Bhd yang bermula dari sebuah ladang di sabah pada tahun 1979 yang diusahakan oleh keluarga dan kini dikenadalikan oleh cucu-cucunya. Teh herba balung ni di tanam di kawasan tanah gunung berapi Utara Borneo.

Ada tiga jenis teh herba yang dihasilkan oleh syarikat Balung ni iaitu Teh Gaharu, Teh Misai Kucing dan Teh Serai.

Balung Agarwood Tea atau Teh Gaharu ( Aquilaria malaccensis ).  teh ini sangat jarang dihasilkanatau dikenali sebagai produk premium, dibuat dari daun pokok gaharu yang terkenal .dengan kandungan senyawa baik yang dimiliki daungaharu kerana didalamnya terdapat Genkwanin glikosida. Merupakan sebatian semula jadi yang kita kenal mempunyai banyak manfaat bagi lelaki dan terutama sekali wanita kerana mempunyai elemen anti-penuaan yang paling menakjubkanserta penjagaan KULIT yang baik. Selain menjadi penawar toksin didalam tubuh atau dalam istilah perubatan disebutdetoksifikasi teh gaharu juga dapat meningkatkan kadar metabolismeHalus, rasa manis membuat teh gaharu sesuai untuk menghirup selepas makan malam atau jamuan istimewa . Dan kerana ia bebas kafein , teh gaharu tidak akan membuat anda terjaga pada waktu malam. 

teh herba gaharu

• ANTI- PENUAAN

Penjagaan Kulit

Kadar metabolisme meningkat

• Kafein bebas

Detoksifikasi

• teh herba 100 % tulen dan organik

• Ditanam menggunakan kaedah pertanian mampan 

• alternatif eksotik untuk teh herba tradisional 

• julap ringan dengan tiada kesan sampingan 

Balung Java Tea atau Misai Kucing ( Orthosiphon stamineus ) Tumbuhan Java tea terkenal dengan bunga halus mereka, putih dan biru yang kelihatan seperti misai kucing . Khasiatnya telah diketahui dan digunakan berabad lamanya sehingga sekarang. Daunnya yang mengandungi lebih nutrien yang dapat meningkatkan kesihatan. Terbukti sebagai diuretik, Misai Kucing dapat membantu mengeluarkan air berlebihan, mengurangkan kembung dan pembendungan air dalam badan melalui air kencing seperti kesembapan sebelum atau semasa haid dan sangat berkesan membendung masalah berat badan. Misai Kucing sangat mengagumkan kerana terdapat kandungan saponin dan tanin pada daun itu yang boleh mengubati keputihan pada wanita.

java tea

• KEHILANGAN BERAT

Mengubati Keputihan

batu karang dan gout

• diuretik ringan yang membantu buah pinggang dan jangkitan saluran kencing 

• teh herba 100 % tulen dan organik 

• Kafein bebas
• Juga dikenali sebagai teh buah pinggang, Fleurs de barbiflore dan remujung.

 

Balung Lemongrass Tea atau Teh Serai ( Cymbopogon citratus ) Mulakan hari anda dengan secawan teh serai menyegarkandan anda akan memulakan hari dengan senyuman. Malah, anda boleh juga menamatkan hari andan dengan secawan lagi, kerana ia bebas kafein .Teh serai juga memberi kesan positif kepada yang ingin mengurangkan berat badan, dapat mengawal pembinaan selulit di badan dan juga mampu melegakan kembung perut dengan memudahkan pembuangan angin dalam badan. Kebanyakkan Spa-spa ekslusif menggunakan serai bagi tujuanmenenangkan. Kehebatan serai terserlah apabila digunakan juga secara meluas untuk merawat jerawat dan bintik-bintik hitam di muka kerana mempunyai elemen anti-bakteria yang baik dan membasuh segala kotoran pada kulit anda.

lemongrass tea

• SANTAI

Merawat jerawat dan bintik hitam

• Pengurangan berat badan 

• Mencegah selulit

• Terkenal dengan rasa sitrus pemanasan yang
• Boleh membantu penghadaman
• tindakan diuretik ringan membantu mengusir toksin.

• teh herba 100 % tulen dan organik

• Boleh diminum panas atau sejuk • Kafein bebas 

info lanjut boleh jengah di http://www.balungplantation.com ok?

Hasil carian :

(Visited 145 times, 4,600,382)

Blog pengedar shaklee

Saya tengok blog pengedar shaklee dah macam cendawan tumbuh selepas hujan(pergh ayat kau long). Buatkan saya cipta satu kategori khas untuk blog shaklee dalam entri bloglist berkategori sebelum ni. Sebab sepanjang bulan blogwalking iaitu bulan 11 yang saya blogwalking kaw-kaw, saya tengok, blogger blog shaklee ni rajin sungguh blogwalking.

Agaknya sifat prihatin dah memang tertanam dalam diri pengedar-pengedar shaklee ni agaknya, majoriti blog pengedar shaklee ni mesra blogger yang komen. Dan banyak juga yang beli domain melalui saya hehehehe

Itu satu benda yang bagus sebenarnya… buatkan dunia blog lebih sihat. Sebab blog-blog pengedar shaklee ni, bukan semata-mata jual barang,tapi mereka kongsikan tips hidup sihat, selain produk yang mereka jual membantu memudahkan kita mencapai hidup sihat.

blog pengedar shaklee

Saya kagum dengan sorang pengedar shaklee ni yang dikenali dengan cuteummi ni, dah sarat mengandung pon boleh lagi buat aktiviti harian yang biasa dilakukan dengan bantuan produk shaklee yang di amalkan. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 116 times, 4,600,382)

Masa riang, rasa hebat!

Sape yang umo baya2 aku, atau lebih tua dari aku mungkin pernah dengar kot ayat tu, tag line McDonald’s masa tahun 90’an. Dua tige menjak ni asek teringat je lagu tu. Dan malam td aku g la makan kat McDonald’s banting. Tujuan utama bukan nk mkn sgt pon..

(ini yang aku nak sebenarnye hahahaha)

tggl 2 kale je lagi yang aku belum ada, kena tggu ari khamis ni, tuka kaler laen, pastu khamis minggu dpan tuka kaler yang last. haha… mlm td, masa aku beratur tu, aku perasan ada org bwk kertas ada gamba burger, usyar punye usyar, baru la aku tau yg tu adalah Lovin’ Mid Month BUY 1, GET 1 FREE McChicken, promosinye 2 ari je, smlm ngan hari ni, last sampai pukul 12 tgh mlm ni, pandai tul mcd ni wat promo,die nak sale die maintain wlaupn tgh ujung bulan, hebat.

(klik gamba ni kalau nak print)

Aku pon xbeli lg… hehehe…

{prtm}

(Visited 38 times, 4,600,382)

Lunch ari ni…

Fuh…lambat gile aku bangun tdo hari ni,kul 11 baru bgn,mlm td tdo kul 3 lebih, so bangun2 je msg si dia, tanye da bgn ke belum… ok,da bangun, da siap nak g keje da pon, ok lah… tetibe terasa nak membuang lak,lpas membuang,rs lapa la plak, tanye die,nak g lunch ke tak,die kate leh gak, so kitorg decide nk g KFC dpan tempat keje die, bile da smp sane, sekali xde parking lak, so aku drop die dulu,die g order. Continue reading

(Visited 15 times, 4,600,382)