Pen pelbagai fungsi

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat alongxp.com, bila anda tengok featured image entri ni, mesti korang bayangkan pen pelbagai fungsi tu macam ni kan?

pen pelbagai fungsi

Maaf, saya terpaksa mengecewakan anda semua, kerana pen pelbagai fungsi yang saya nak kongsikan kat sini adalah yang ini: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,597,465)

Kalau pakai linux, hacker lettew

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar? adakah korang pun jenis manusia yang “kalau pakai linux, hacker la orang tu”?

Ceritanya bila sorang ahli group telegram geekers ber’pm’ dengan saya. Dan dia ingat saya ni hacker sebab saya pakai linux.

Mungkin pada dia, kalau pakai linux, hacker lah manusia tu.

pakai linux hacker

Dan macam saya jawab, tak semestinya orang yang pakai linux tu hacker. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 327 times, 4,597,465)

Notepadqq, alternatif notepad++ di ubuntu

Minggu lepas saya cerita pasal alternatif winamp di ubuntu, minggu ni saya nak cerita pasal alternatif notepadd++ di ubuntu pulak.

Kalau tak tahu apa kebenda notepad++ ni, sila rujuk entri bertajuk notepadd++ ni.

notepad++

Macam yang saya pernah cerita dulu, notepad++ ni adalah salah satu software wajib install dalam setiap komputer yang saya guna.

Tapi dalam tu, cerita pasal komputer dan laptop saya yang menggunakan sistem operasi windows je. Tapi macam mana kalau kat ubuntu pulak kan? Continue reading

Hasil carian :

(Visited 88 times, 4,597,465)

winamp di ubuntu? try guna qmmp

Macam yang saya pernah ceritakan dulu, memang sejak saya mempunyai komputer sendiri, saya pengguna winamp. Jadi macam mana nak guna winamp di ubuntu pulak?

Yup… memang kita boleh guna wine atau playonlinux, tapi saya lebih suka, kalau sesebuah software tu memang ada versi untuk linux terutama sekali untuk ubuntu sendiri.

Secara default nya, ubuntu dah ada rythmbox, tapi bila bukak, benda tu besar sangat, saya lebih suka rupa visual yang slim melim je.

winamp di ubuntu

Jadi, saya cari alternatif kepada winamp di ubuntu. Carik punya carik, saya jumpa la qmmp ni.

qmmp alternatif winamp di ubuntu

Slim macam rupa winamp modern skin jugak. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 72 times, 4,597,465)