Apa beza antara blogspot dengan wordpress?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, masih ramai lagi rupanya yang tak tahu apa beza antara blogspot dengan wordpress.

Ada blogger yang dah mula tertarik dengan wordpress, tapi takut sangat nak berhijrah kepada wordpress, sebab boleh dikatakan besar juga lah perbezaan antara 2 platform blogging ni.

beza antara blogspot dengan wordpress

Tapi pada saya, kalau korang boleh belajar menggunakan blogspot, kenapa tak boleh belajar menggunakan wordpress? berhenti dari duduk goyang kaki di zon selesa, berhijrah lah, mungkin ada hikmah yang lebih baik.

Tapi ada jugak orang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging yang tanya saya apa beza antara blogspot dengan wordpress bila saya tanya dia, dia nak guna blogspot atau wordpress untuk blogging?

Ada juga client yang mintak saya buatkan blog yang tanya apa beza antara 2 platform blogging ni. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 69 times, 4,591,166)

Cara install wordpress melalui Softaculous

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar? Hari ni saya nak kongsikan Cara install wordpress melalui Softaculous.

Softaculous adalah salah satu skrip pemasangan-auto atau auto-installer script. Ia membolehkan anda untuk install aplikasi web popular seperti WordPress dengan mudah, dengan beberapa klik dan tanpa pengetahuan teknikal yang tinggi.

cara install wordpress

Syarikat penyedia webhosting seperti ServerFreak dan Gempakbox menggunakan Softaculous dalam control panel yang disediakan mereka.

Cara install wordpress melalui Softaculous

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 170 times, 4,591,166)

Ucapan terima kasih kepada pemberi komen

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar?(boleh tak korang jawab di ruangan komen?) Kali ni saya nak kongsikan cara untuk kita beri ucapan terima kasih kepada pemberi komen.

Ok, sebelum saya mengembirakan anda dengan tutorial cara memberi ucapan terima kasih kepada pemberi komen di blog anda, izinkan saya memberi kesedihan kepada anda.

Berita sedih ini adalah untuk pengguna blogspot, sebab entri ni adalah untuk pengguna self-hosted wordpress sahaja sebab ia memerlukan kita memasang plugin. Iaitu plugin Thank Me Later.

Ucapan terima kasih kepada pemberi komen

Pernah tak korang dapat ucapan terima kasih lepas korang bagi komen kat mana-mana blog? Mungkin pernah mungkin tak pernah. Mungkin di blog tu sendiri atau dapat ucapan terima kasih melalui email. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 157 times, 4,591,166)

Tips SEO yang saya amalkan

Saya ni bukanlah pakar SEO. Rasanya terlalu jauh kot. Tapi berdasarkan plugin yoast yang saya jadikan panduan untuk mendapatkan satu entri yang mesra seo dicampur dengan panduan dari Kitab Teknik SEO, tips seo itulah yang saya selalu amalkan , terjanalah trafik dari search engine yang merupakan sumber utama trafik blog saya ni.

Tips SEO yang saya amalkan ni mungkin berbeza dari otai-otai seo yang lain, sebab mereka otai, dan saya? kitai??

Sebelum ni saya tak pernah share tips seo yang saya amalkan sebab saya ingatkan semua blogger tahu, terutama geng best blogger network, sebab dalam tu ramai yang otai.

Tapi bila ada yang bertanya tips seo, dan tengok tips-tips seo yang dikongsikan dalam tu, berbeza-beza.

Tips SEO yang saya nak kongsikan ni kiranya whitehack la… dan tak agresif sangat. Tapi insyaAllah, blog anda tak akan di anggap spam jika amalkan tips seo yang saya amalkan ni.

Tips SEO yang saya amalkan

Target keyword atau focus keyword

Pastikan anda kenal pasti target keyword atau focus keyword anda, ada 3 cara yang saya amalkan untuk saya kenal pasti target keyword yang sesuai untuk saya gunakan bila saya menghasilkan sesebuah entri.

  1. Keyword Planner.
  2. Software Seo
  3. Dan cara yang diajar dalam Kitab Teknik SEO

Pastikan target keyword ada pada tajuk, url(permalink), perenggan pertama dan di Alt Text atau Alternative text.

Jangan lupa masukkan target keyword dalam tag(wordpress) atau label(blogspot) Continue reading

(Visited 553 times, 4,591,166)