Pesanan kepada budak-budak sekolah

Assalamualaikum dan hai kepada semua pembaca blog alongxp.com. Hari ini saya ada pesanan kepada budak-budak sekolah.

Masa terdetik nak tulis entri pesanan kepada budak-budak sekolah ni, jam menunjukkan pukul 01:33 pagi, saya tengah menaip entri lain, tiba-tiba haus, bangun dari kerusi, pergi ke peti ais untuk minum, terlihat anak-anak saya.

Masa tu lah terdetik nak pesan kepada anak-anak saya sekaligus ianya menjadi pesanan kepada budak-budak sekolah yang lain.

Saya nyatakan disini kepada budak-budak sekolah, bukan anak-anak muda.

Target saya adalah mereka yang masih bersekolah, dari 5 tahun hingga 17 tahun.

Jadi pesanan ini adalah untuk semua budak sekolah terutama anak-anak saya.

Antara pesanan saya:

Masa di sekolah rendah ni, belajar betul-betul, dapatkan ilmu sebanyak mungkin, kalau ada ujian atau peperiksaan, dapatkan markah yang paling tinggi.

Bukan markah tu sasaran utama, tapi markah tu adalah kayu pengukur pencapaian anak-anak terhadap apa yang anda belajar, kalau 100%, maka anak-anak dah dapat cukup banyak.

Sertai segala aktiviti sekolah, sukan, kelab, permainan, badan beruniform dan segala apa yang ada.

Masa di sekolah menengah pun sama, jangan berhenti belajar, jangan main-main, belajar bersungguh-sungguh.

Jangan nak sibuk nak cari girlfriend la boyfriend la, pakwe makwe, awek balak, cikaro crush sebagainya

Sebab apa saya beri pesanan kepada budak-budak sekolah macam ni?

Masa depan kamu semua bergantung kepada kamu semua, ilmu adalah segala-galanya.

Hari ni mungkin ibu bapa kamu mampu memberi kamu makan, tapi akan datang, kita tak tahu, mungkin ekonomi makin teruk? kita tak tahu

Walaupun kamu hebat dalam pelajaran, belum tentu satu hari nanti kewangan kamu dan keluarga kamu mampu untuk menampung pelajaran kamu.

Pemberi pinjaman pelajaran pun dah mengejar para peminjam, tahukah apa tandanya itu?

Kita tak tahu masa depan negara kita, dengan segala ilmu yang kamu dah belajar, kamu mampu untuk mengembangkan ilmu tu sendiri melalui banyak cara, lebih banyak ilmu yang anda tuntut, lebih mudah untuk kamu mengembangkan dan menggunakan ilmu tu.

Mungkin rezeki kamu jadi artis, jadi ahli sukan, jadi apa sekalipun, maknanya kamu mungkin dapat kerjaya yang hebat.

Tapi dengan asas ilmu yang kukuh, kamu juga mampu mencipta masa depan yang lebih kukuh.

Jangan ingat upsr ke pt3 ke spm atau segala ujian dan peperiksaan yang ada tu benda ringan, ingat…. itu mungkin jadi kayu pengukur atau itu boleh jadi satu batu loncatan atau satu kayu sakti yang mengubah masa depan kamu.

Jadi, jangan memandang rendah pelajaran masa sekolah.

Tumpukan pada pelajaran. Itu masa depan kamu

Hasil carian :

(Visited 206 times, 4,600,383)

Isu makan dalam pampers

Isu makan dalam pampers

mungkin isu makan dalam pampers ni dah basi, mungkin dah beberapa minggu, mungkin dah beberapa bulan dah lepas, tapi… ada aku kisah?

isu makan dalam pampers

saya tulis pasal isu makan dalam pampers ni sekadar pandangan peribadi saya yang mungkin… mungkin boleh difikirkan balik dan dijadikan iktibar? mungkin la.

Kata orang yang upload, pengajur mengusik mereka dengan menggunakan pampers untuk makan kek.

makanan dalam pampers

Pada saya la… bergurau tu boleh… jangan kata pampers, nak guna mangkuk jamban pon boleh… tapi kalau kena dengan orangnya la… Continue reading

Hasil carian :

(Visited 115 times, 4,600,383)

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam ni saya dah hadapi dah masuk 6 tahun, kejap je masa berlalu kan? tak sedar pon 2009 tu adalah 6 tahun lalu, rasa macam baru je.

masalah tidur malam

p/s: pic ni buat saya teringat kat seseorang…

Bila kira macam tu, mulalah diri ni terasa tua, tapi bak kata sorang tukang kebun ni, orang lelaki ni jiwanya muda. owh ok.

Masa tu saya teringat ayah saya “patutlah aku tak boleh challange bapak aku bawak keta”. Ok, takde kena mengena.

Kenapa saya buat entri masalah tidur malam ni? sebab penat dah jawab “kenapa kau tidur lewat?” dan sambungan komen kat entri blog imran.

Bukannya saya tak tidur, saya tidur, tapi tulah, 3 pagi, 4 pagi, kadang 5 pagi, kadang tak tidur langsung.

Kenapa saya ada masalah tidur malam ni? Macam si imran cakap dalam entri tak boleh tidur malam dia tu, banyak sangat fikir.

Well, tahun 2009 terjadi satu titik hitam dalam hidup saya, sejak dari tu, saya merangkak naik balik dengan susah payahnye.

Tapi hikmah dari titik hitam tu, menguatkan alasan kenapa saya guna nama ada perkataan XP, singkatan dari perkataan eXPerience. Bermaksud pengalaman.

Pengalaman adalah guru terbaik kata orang kan? Memang betul, dengan pengalaman tu, macam-macam lah saya belajar.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,383)

Start dari 2009, saya banyak memenuhkan masa saya dengan macam-macam aktiviti, dan benda tu makin terbawak-bawak sampai otak saya dipenuhi dengan macam-macam idea.

Bukan tak cuba nak tidur awal, dah cuba… masalah tidur malam saya ni, kadang dah terlelap, tiba-tiba tersedar.

macam baru-baru ni, last saya tengok jam sebelum saya lelap, pukul 3.45 pagi, lepastu saya lelap, rasanya lelap tu macam dah cukup lama dah, saya rasa dah dalam 2 jam dah saya lelap, bile tengok jam, 3.47 pagi.

Yang pastinya tarikh masih sama, maknanya bukan 3.47 pagi esoknya.

“Tak ngantuk ke?” ngantuk tu memang selalu sangat ngantuk, ngantuk tu benda biasa. Tapi mengantuk tak bermakna saya akan boleh tidur.

Kadang saya cemburu tengok orang lain boleh tertidur masa duduk, atau boleh boleh terlelap kat meja.

tidur duduk masa kerja

Walaupun benda tu nampak cam tak best, tapi untuk orang yang susah nak tidur malam macam saya, kalau dapat tidur duduk macam ni, mesti satu kelegaan kan?

Kadang-kadang saya cuba nak tidur waktu rehat tengah hari, kadang dapat lena yang agak lama, kadang, same macam kes kat atas tu, tidur berapa minit, tapi rasa mcam lama.

Macam-macam dah saya buat supaya saya boleh tidur waktu malam, siang tak tidur, malam tetap jugak tidur lambat.

Macam sehari sebelum entri ni didraf, malam sebelum tu saya tidur dekat pukul 3 pagi, lepastu siang tak tidur, malam tadi dekat pukul 4 baru masuk tidur.

Tu masuk tidur, lelap tak tahulah pukul berapa.

domain murah

(Visited 140,884 times, 4,600,383)

Apa yang buat saya tak tahan bila tak boleh tidur malam ni atau susah nak tidur malam, adalah, biasanya saya dapat lelap, lepas pukul 5 pagi, pukul 6 lebih dah nak kena bangun, masuk kerja pukul 8. tu kadang terlajak tu.

Hasil carian :

(Visited 205 times, 4,600,383)

Bosan dengan komputer

Macam yang saya nyatakan dalam entri sebelum ni… Blog saya lebih kepada blog geek. Iaitu benda yang melibatkan komputer dan teknologi maklumat. Tapi kalau tgk akhir-akhir ni tak banyak benda berkaitan komputer saya kongsikan. Sebab ada kalanya saya bosan dengan komputer.

Ada kalanya saya nak jadi orang biasa. Bukan “pakar komputer” macam yang orang selalu cop kepada saya walaupun hakikatnya saya jauh sangat nak sampai tahap pakar tu.

Orang lain berani mengisytiharkan mereka pakar, tapi saya tak pernah berani mengaku yang saya ni berani, tambah-tambah ada satu keadaan tu, saya dapati, sebenarnya pengetahuan saya hanyalah lebih sikiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je dari user biasa.

Kalau nak dinyatakan atas kertas atau nak dibuat portfolio, memang ” . ” kosong, atau mungkin titik je yang ada.

Sebenarnya kalau ada yang nak temuramah saya dan tanya siapa yang mendorong saya untuk hidup dalam dunia komputer, saya macam tak ada jawapan nak jawab.

Yang saya ingat, masa darjah empat, masa saya sekolah kat sekolah kebangsaan polis depot, Saya pernah pinjam buku bertajuk bahasa komputer. Tapi saya tak ingat pun apa isi kandungan buku tu

sk polis depot

bangunan kelas saya ada lagi – hasil carian google

Saya mula berkenalan dengan internet melalui kawan saya yang memperkenalkan saya dengan mIRC, lepas tu saya rajin gakla pergi ke cc untuk berchating, sampai saya tingkatan 4 ke 5 macam tu.

Bila saya dah habis sekolah pun, saya tak pandai sangat lagi pasal komputer, sampailah masa saya tinggal serumah dengan seorang freelancer ni, dan sebelum saya masuk ke politeknik, barulah saya dapat beberapa ilmu asas tentang komputer.

Masa tu internet mahal lagi, dahla mahal, slow pulak tu… oleh kerana saya tak mampu nak melanggan internet masa tu, jadi dengan komputer yang sebahagiannya saya beli 2nd hand, dan sebahagian lagi saya beli ansur-ansur, saya pon godeklah komputer tu, dari pakai casing tower mini, saya pindahkan sendiri ke casing tower.

Masa tu software pirate pakai cd, beli kat kedai komputer atau kat kedai cd game, yang download bukan pilihan utama… jadi bila ada duit, saya beli la cd software, try segala macam software, install winamp pon pakai cd hehehehe

Evolusi pakai cd, ke cdr, ke dvd rom ke dvdrw saya sempat merasa, nak pakai blueray je tak mampu. Masa tu selalula pinjam cd kawan-kawan, pinjam cd game la, cd software la… dan cd yang bukan tatapan kanak-kanak(tu duluuuuuuuuuuuuuuu).

Keje menggodek komputer je… tapi yelah, bila tak ada internet, terhad lah benda nak dibuat, masa tu mula saya belajar photoshop… belajar sendiri je… takde menuntut dengan siapa-siapa pun. Tu yang kadang tak tahu istilah, tak tahu shortcut tu. Bila dah puas super impose gambar, main red alert, lepastu photoshopkan lagi gamba, gamba yang tak cantik, saya cantikkan gambar guna photoshop

Gambar lelaki saya pakaikan baju perempuan, yang perempuan saya… errrr… makeupkan… hehehehe. sampai dah bosan dengan komputer, saya shutdown. Baring…

Bangun tidur, buat apa yang patut, menghadap balik komputer tu, tak tahu apa nak buat, tutup balik.

bosan dengan komputer

Kadang orang ingat hidup saya ni dengan komputer je. kadang saya bosan dengan komputer, nak buat benda lain… tapi dah kerja hakiki pon juruteknik komputer, takkan nak betulkan paip pulak kan?(tapi tu pon kadang saya yang kena buat).

Hasil carian :

(Visited 107 times, 4,600,383)