Cara pasang widget blogger area di wordpress

Cara pasang widget blogger area di wordpress

Cara pasang widget blogger area di wordpress ni saya buat lepas tuan blogger area mintak saya buatkan sebab banyak permintaan.

MNH pun pernah mintak saya buat tutorial pasal wordpress.com, benda bila saya tak yakin saya mampu buat, saya tak akan janji, tapi kalau saya yakin saya mampu buat, saya akan buat, cepat ke lambat jela.

Cara pasang widget di wordpress

Sebelum ni saya dah pernah kongsi kod logo blogger area format png dan format jpg, tapi saya tak kongsikan macam mana cara pasang widget blogger area di wordpress

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,576 times, 4,599,139)

Ok, ni saya nak kongsi cara pasang widget blogger area di wordpress, tak kisah sama ada wordpress selfhosted (hosting sendiri) atau menggunakan wordpress.com.

Langkah pertama, copy kod logo blogger area , sama ada format png atau format jpg, ikut suka hati korang dan ikut saiz yang sesuai dengan sidebar korang.

Langkah kedua, login dashboard wordpress anda.

Langkah ketiga, pada menu appearance, pilih widget.

widget di wordpress

Langkah keempat, bila dah masuk ke page widgets, scroll ke bawah sampai anda nampak widget text macam ni.

text widget wordpress

klik, dan bila keluar paparam macam di bawah ni, anda boleh pilih nak letak kat ruang widget mana, sidebar ke footer ke mana ke, ikut theme yang korang gunakan.

widget sidebar

dan klik pada kotak add widget kat bawah tu. Bila anda klik je add widget tu, terus dia akan bawa anda ke ruangan widget anda untuk anda customizekan widget blogger area anda tu. Masukkan title yang sesuai (taknak letak pon boleh)

masukkan kod di widget sidebar

dan pastekan kod yang anda dah copy dari post logo blogger area format png atau format jpg, seterusnya tekan save dan close

save dan close

Semudah itu je sebenarnya…kalau korang tak berjaya atau ada masalah yang rasa-rasa saya boleh bantu, jangan segan-segan untuk tanya di ruangan komen dibawah.

Harap entri ni membantu anda :D

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

nota kaki: kod yang saya share dalam pos logo blogger area format png atau format jpg, saya dah align ke tengah.

Hasil carian :

(Visited 37 times, 4,599,139)

3 thoughts on “Cara pasang widget blogger area di wordpress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge