Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org. Sebelum saya tunjukkan beza interface wordpress.com dan wordpress.org, saya nak jelaskan siap-siap bahawa wordpress.org yang saya maksudkan disini adalah wordpress self hosted.

Maksud worpress self hosted pula adalah wordpress yang dipasang di webhosting / hosting sendiri macam blog saya ni.

beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org ada banyak juga sebenarnya. Perbezaan antara interface wordpress.com dan wordpress.org juga menunjukkan had seperti yang pernah saya nyatakan dalam entri beza wordpress.com dan wordpress.org sebelum ini.

Mari kita tengok beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,158)

Login page:

WordPress.com

login page wordpress.com

WordPress.org

login page wordpress.orgUntuk login page wordpress, sama ada menggunakan wordpress.com atau wordpress.org (wordpress selfhosted), tak ada perbezaan ketara.

Jika di wordpress.com, anda login blog dengan menaip bloganda.wordpress.com/wp-admin, manakala di wordpress self hosted pula, anda login ke blog anda dengan menaip domainanda/wp-admin.

Maka paparan seperti diatas akan terpapar.

Dashboard:

WordPress.com:

dashboard wordpress.com_

WordPress.org:

dashboard wordpress.org_Disini anda boleh lihat perbezaan ketara antara wordpress.com dan wordpress.org, rajah dibawah adalah contoh perbandingan antara dashboard wordpress.com dan wordpress.org (wordpress self hosted), anak panah menunjukkan apa yang ada berbanding wordpress lagi 1.

dashboard wordpress.org vs dashboard.com

klik untuk tumbesaran sihat

Di bawah ni pula rajah perbezaan antara menu yang sama diantara kedua-dua jenis wordpress ni.

beza menu users

beza menu users

beza menu appearance

beza menu appearance

beza menu pages

beza menu pages

beza menu post

beza menu post

beza menu settings

beza menu settings

beza menu tools

beza menu tools

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,158)

nampak tak perbezaannya? nampak macam menu wordpress.com macam lebih banyak kan? sebenarnya sikit, nampak banyak sebab function-function dalam tu dah siap sebab tak boleh nak install apa-apa plugin.

Dashboard wordpress.org (wordpress self hosted) yang saya tunjukkan tu, dashboard yang masih kosong, dashboard wordpress yang baru di install, belum install apa-apa plugin lagi.

Dashboard tu adalah dashboard wordpress web printing.alongxp.my masa saya baru install untuk bisnes printing t-shirt dan cenderahati yang baru saya mulakan.

Alang-alang korang dah baca entri ni, jemputlah jengah ke laman web printing t-shirt dan cenderahati yang baru saya mulakan tu, printing.alongxp.my kot-kot korang berkenan dengan mana-mana servis yang saya tawarkan tu.

nota kaki: serius penat nak siapkan entri ni, dari pagi sampai maghrib saya menghadap entri ni je. harap korang dermakan sikit trafik kat printing.alongxp.my tu.

Terima kasih

(Visited 137 times, 4,593,158)

3 thoughts on “Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge