Berjaya gak gulung kanthal dan wick vapor

Entri ni bukanla satu tutorial gulung kanthal dan wick vapor sebenarnya… bukanla nk mengajar jauh skali nk menunjuk… sekadar rujukan dan ingatan aku je… sbb sebelum ni banyak kali tak jadi. So bile dah jadi ni… aku plan nak abadikan ingatan tu dalam ni… kot2 tak jadi boleh aku rujuk balik.
Vapor aku kali ni… kecig k100(ori ke clone tu xpasti la) aku beli 2nd hand dpd membe yg dah tak isap benda ni… ada niat nk beli baru… tapi takut tak guna sangat cam vapor yg memula aku beli dulu(ego). So aku try tanye membe aku ni… skali die tolak 100 complete ngan sparepart die… ngan tools2 die.

kcig100

Ape lagi.. sambar jela… mase tu die bagi kanthal yg jenis cam dawai 1 jenis ribbon 1. Selang beberapa hari tu aku tryla menggulung… masa tu tak perasan yg aku gulung tu guna kanthal ribbon.. ntah camne ntah.. gulung tu nmpk cam ok… bila guna cam xbrapa jdi… belek2 ada lg 1 kanthal… yg jenis cam dawai. So aku pkai la yg tu… jadi gak so bedal la yg tu
Lepas beberapa kali buat,ntah camne sekali tu aku buat xjadi,bwk g uptown banting(blkg McD) diorg rase… sorg tu ckp cam rase lipas… so die tolong gulungkan yg baru… so aku tgkla camne die buat. So lepas tu bila yg die buat tu dh rentung,aku nk buatla yg baru… skali kanthal aku yg jenis dawai tu habis lak… terpaksa la pkai yg ribbon.. skali jadi la plak… huhu… so kat sini aku tunjuk la camne proses aku gulung kanthal dan wick vapor aku tu

ok… memula sekali bakar kanthal tu… aku tak pasti nape kena bakar dulu… tapi mengikut kate membe aku yg tolak vapor die ni kat aku die kate nak test kanthal tu ade problem ke tak… tapi mengikut teori aku lak kirenye proses ni membolehkan pembakaran yang lebih sempurna nanti dan memudahkan untuk menggulung kanthal ni. jangan tanye boleh ke tak pkai lighter biasa.. sbb mamat yg jual kanthal kat uptown tu pon aku nengok die pkai lighter jenis ni gak… pada aku lebih mudah nak kawal sasaran api tu klu pkai lighter ni

bakar kanthal

bakar kanthal sepanjang mana yang kite nak guna kejap lagi

pastu potong kanthal yang kite dah bakar tadi… dan lilitkan pada wick… jangan risau… pembaziran memang akan berlaku sebab kite lom arif lagi hahahaha

gulung kanthal

dah siap balut kanthal, takkan nak tengok je kan? mestila kena pasang pada pole kat vapor… kalau tak macam mana benda tu nak terbakar kan?

pasang kanthal pada pole vapor

ok, part ni laaaaa yang paling selalu aku lupe nak buat, dan rasenye part ni la yang buat vapor aku rasa lipas bile aku lupe nak buat. test pembakaran kantal tu tanpa meletakkan liquid flavour, maksudnya kite tekan suis tanpa meletakkan flavour

bakar kanthal

test pembakaran kanthal tanpa flavour

ok.. pastu baru titiskan flavour… bebanyak pon lagi bagus.

titis flavour

ok, part ni yang paling aku tak suke… huhuhu… tekan suis vapor kite, bia die kelua asap sikit

wap vapor

pastu kite halakan api pada vapor kite dan biar die menyala… cube lepaskan suis tu,… bia die terbakar jap… pastu padamkan

vapor terbakar

ok, titiskan balik flavour tadi, pasang cover die dan test.

asap vapor

berjayaaaaaa huhuhu

Hasil carian :

(Visited 406 times, 4,598,613)

3 thoughts on “Berjaya gak gulung kanthal dan wick vapor

  1. Assalamualaikum , nak tanya sikit . Kantal tu ada jual di mana ? kantal tu dawai halus ke ? Ribbon pula apa benda ? Dan ribbon pun boleh guna ? Dawai halus boleh ke gulung kat wick ?

    • Waalaikumsalam jack… saya nak jawab lelebih saya bukanla pakar… tapi kalau tengok fizikalnya kanthal tu macam dawai haluslah… saya beli ni kat kedai jual barang2 vapor kat uptown kat banting ni…. yang ribbon yang sama maksudkan tu kanthal ribbon.. xtaula sape yang bg nama dia mcm tu tapi rupa die nipis dan lebar macam bentu ribbon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge