Belajar buat website

Sape nak belajar buat website? Nak belajar buat website tapi tak nak pergi kelas? Nak belajar buat website dengan cepat sebab tiba-tiba bos suruh anda buat website walaupun sebenarnya anda pon tak pernah tau apa-apa pasal buat website?

belajar buat website

Kalau korang baca post saya sebelum ni yang bertajuk kenapa upah mahal sangat? korang mungkin boleh agak kenapa diorang meletakkan upah yang mahal. Sebab saya sendiri pon buat website dan blog. Jadi saya tahu memang benda tu bukan benda yang senang makan kacang cap gelas.

Tapi andai katalah korang tiba-tiba jadi bidan terjun untuk melahirkan sebuah website, memang pening kepala, memang merisaukan, macam orang mengandung anak sulung juga, bila pertama kali nak bersalin tu cukup risau, susah ke senang? Boleh ke macam ni? boleh ke macam tu?

Saya mula bina website menggunakan joomla dari tahun 2008, macam selang beberapa bulan, saya mula belajar bina website menggunakan wordpress, sampai sekarang saya tak berani nak kata saya mahir, apatah lagi nak mengaku diri ni sebagai pakar.

Ranapkan? berpuluh kali dah saya ranapkan website, tapi adalah skilnye macam mana nak ranapkan tanpa merosakkan yang ada. hehehehe. Masa dulu, saya belajar memang merujuk kepada banyak laman web dan blog dari luar negara.

Sebelum ni tak banyak orang dari malaysia yang nak buat tutorial, kalau ada pon kebanyakkanya dalam bahasa inggeris, sama lah jugak kalau saya merujuk ke laman web luar negara kan? Kalau ada pon dari indonesia, walaupun macam dekat sama, tapi tetap juga tak sama, pening juga kan?

Tapi bila saya jalan-jalan kat blog orang malam ni… saya terjumpa cara senang nak belajar buat website. Tak payah nak makan masa sampai bertahun-tahun macam saya, hanya ambil masa 24 jam je… semalam korang tak pandai, hari ni dah pandai.

Jimat duit korang sehingga 300%tu beb. Kalau bos korang bagi duit kat korang untuk korang cari orang nak buat laman web, tapi sebenarnya korang yang buat, tak ke masyuk namenye tu kan?

Siap diajar macam mana nak buat laman web yang korang bina nanti tu mesra SEO supaya trafik pon masyuk. Tak rugi pon belajar buat laman web ni, kalau andai kata medium yang korang gunakan sekarang(contohnya fesbuk) ditutup, sekurang-kurangnya korang ada laman web yang mesra SEO yang akan membantu meneruskan perniagaan korang.

Lagipon, laman web bukan untuk bisnes online je, tapi banyak lagi fungsi lain, jadi jangan buang masa, tambahkan ilmu didada.

Belajar buat laman web dengan cepat sekarang

Hasil carian :

(Visited 129 times, 4,591,163)

16 thoughts on “Belajar buat website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge