Baru aku tau 786 tu ape…

Korang mesti selalu nampak nombor 786 kat kedai makan mamak kan? hahahaha…dulu aku pernah tanya ngan membe2 aku amende 786 tu, ramai yg tak tau, n sampai ari ni aku tak tau, baru kejap ni aku tau, aku cari benda lain, tapi yang berkaitan ngan agama la…pastu aku tanyala ngan abang google, pastu die tunjuk kat aku list2 yg aku cari,pastu aku masuk kat web darulnuman,pastu aku jumpe la artikel ni, fakta warisan islam , barulah aku tau apa yg dimaksudkan dengan 786 kat situ….

maksud 786

sekadar nak berkongsi je, mana la tahu ada yg kes cam aku…hehehehe…

update: baru jap tadi bila aku nak update link yg hilang sebelum ni, aku jumpe benda ni kat lblog awang budiman. rahsia disebalik 786

786 bismillah

Pandangan kedua mengatakan nombor 786 yang tertera di papan tanda perniagaan India Muslim membawa kepada formula asas kepada perniagaan India Muslim. Ia melambangkan proses penciptaan keuntungan dalam perniagaan dan pengurusan modal pusingan bagi apa-apa perniagaan yang diceburi. Formulanya ialah jika modal berjumlah tujuh ringgit, jual pada nilai lapan ringgit. Pusingkan modal semula sebanyak enam ringgit selepas itu.

” Tujuh ringgit modal, lapan ringgit jual, enam ringgit pusing semula.”

Hasil carian :

(Visited 116 times, 4,597,467)

One thought on “Baru aku tau 786 tu ape…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge