Tips dan trik menggunakan windows

Lama dah saya perhati benda ni, ramai yang tak tahu tips dan trik menggunakan windows ni, benda ni simple je, tapi ramai yang tak tahu, jadi hari ni saya nak kongsikan tips dan trik menggunakan windows yang akan memudahkan kerja anda seterusnya meningkatkan produktiviti anda.

Tips dan trik menggunakan windows

Butang windows:

Ramai sangat saya tengok yang bawak / scroll mouse dari atas ke bawah, dari kanan ke kiri semata-mata nak butang mouse yang mengambil masa beberapa saat. Padahal kalau tekan je butang windows pada keyboard tu, takde berapa saat pun. Continue reading

Hasil carian :

Kodak Ektra: Handphone keluaran kodak

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, dah tau belum pasal kodak ektra? handphone yang dilahirkan oleh kodak?

Abang-abang, hakak-hakak, pakcik makcik mesti tau kodak kan? Dan majoriti orang melayu, bila sebut kodak, diorang akan bayangkan benda ni kan?

kodak ektrawalaupun belambak brand lain, dan yang di beli pun bukan brand kodak, sama ada fujifilm ke agfa ke alongxp ke, tetap gak di panggil kodak “beli kodak yang brand fuji” watdehei?

film-kodak

Nak cerita sikit meriakkan diri sikit, abang merasa la zaman guna filem ni, masa tu kalau nak g event malam, beli filem yang iso tinggi, 400 ke, kalau nak g event siang, beli yang iso rendah, macam 100.

Pastu amek gamba sampai 36 keping je. Esok g kedai ‘cuci’ filem, lusa g amek.

“alaaa… tak jadi” antara ungkapan zaman tu bila gamba yang diambil tak jadi, gelap ke terlebih terang ke.

Korang, budak-budak zaman sekarang mana merasa benda-benda tu semua.

Ok, kembali kepada cerita pasal telefon kamera kodak ni balik.

Kodak ektra : Handphone keluaran kodak

Dikatakan bahawa pada 20 oktober haritu, kodak dah melancarkan kodak ektra,sebuah kamera yang direkabentuk kepada mereka yang gilakan fotografi, terutama menggunakan hanphone.

Kodak ektra ni merupakan smartphone kedua dari kodak selepas Kodak IM5 yang tak mendapat sambutan agaknya.

kodak ektra

Continue reading

Hasil carian :

Apa beza antara blogspot dengan wordpress?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, masih ramai lagi rupanya yang tak tahu apa beza antara blogspot dengan wordpress.

Ada blogger yang dah mula tertarik dengan wordpress, tapi takut sangat nak berhijrah kepada wordpress, sebab boleh dikatakan besar juga lah perbezaan antara 2 platform blogging ni.

beza antara blogspot dengan wordpress

Tapi pada saya, kalau korang boleh belajar menggunakan blogspot, kenapa tak boleh belajar menggunakan wordpress? berhenti dari duduk goyang kaki di zon selesa, berhijrah lah, mungkin ada hikmah yang lebih baik.

Tapi ada jugak orang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging yang tanya saya apa beza antara blogspot dengan wordpress bila saya tanya dia, dia nak guna blogspot atau wordpress untuk blogging?

Ada juga client yang mintak saya buatkan blog yang tanya apa beza antara 2 platform blogging ni. Continue reading

Hasil carian :

Download cerita baru

” Bro, download cerita baru “, “Apa cerita baru yang ada? dah download?”, “jap g aku dtg nak sedut movie baru-baru”.

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat blog alongxp.com, well… dialog-dialog kat atas tu adalah dialog atau pertanyaan kawan-kawan saya kepada saya.

Mereka mengharapkan yang saya ni rajin download cerita baru je. Bukan nak kata mereka membebankan saya, tidak sama sekali, cuma… saya ni bukan jenis yang follow cerita baru, terutama sekali cerita melayu. hehehehe.

Saya bukan jenis yang rajin tengok tv, bila remote ditangan saya, dan wife saya tengah tak fokus pada rancangan di tv, maka saya akan buka channel HBO, cinemax atau Fox. dan kebanyakkan cerita dalam tu semuanya bukanlah cerita baru, paling baru pun mungkin dah keluar 6 bulan sebelum tu.

Download cerita baru

download cerita baru

Selalu ko download cerita baru kat mana? Continue reading

Hasil carian :