Apa lagi kelebihan telegram ni?

Sebelum ni saya pernah tulis pasal kelebihan telegram dalam entri apakah kelebihan telegram dan dalam entri Kelebihan telegram berbanding whatsapp

Tapi dek kerana kedua-dua entri tu dah mencapai jumlah bilangan perkataan minimum yang diperlukan seperti yang saya cerita dalam tips seo yang saya amalkan, tapi banyak lagi kelebihan telegram yang belum saya senaraikan, maka saya ambil keputusan untuk pecahkan entri tentang kelebihan telegram ni kepada beberapa entri.

Dan ini sambungan kepada entri Apakah kelebihan telegram tu.

Apa lagi kelebihan telegram ni?

Pelbagai platform.

Benda ni saya ada cerita dalam entri kelebihan telegram yang sebelum ni, tapi mungkin tak mendalam sangat kot.

Kali ni saya nak terangkan maksud pelbagai platform ni.

Maksud pelbagai platform ni bagi telegram adalah, telegram ni boleh digunakan di telefon android, telefon windows, telefon iphone, ubuntu touch, komputer yang menggunakan sistem operasi windows, komputer apple yang menggunakan sistem operasi osx, dan komputer yang menggunakan sistem operasi linux.

kelebihan telegram pelbagai platform

Dan apa yang membuatkan ada perbezaan Telegram dengan whatsapp, kalau telefon korang tak bersambung dengan internet, atau telefon korang mati sekalipun, korang masih boleh menggunakan telegram di peranti lain.

Whatsapp pula, hanya boleh digunakan di web(selain guna di telefon), dan kalau telefon korang tak bersambung dengan internet, korang tak boleh terima dan menghantar mesej menggunakan whatsapp web

Secret chat.

Haaa… ni sesuai la untuk mereka yang nak sembunyikan sesuatu dari seseorang.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,576 times, 4,599,139)

Secara mudahnya, secret chat dilindungkan dari hampir semua pihak(saya tak nak janji yang ianya disembunyikan sepenuhnya dari semua pihak).

mesej rahsia telegram

Secret chat hanya boleh dibaca dari peranti pertama yang menghantar dan membaca mesej rahsia itu, dan walaupun anda memasang telegram pada peranti lain, peranti yang lain itu tidak boleh membaca secret chat itu.

Channels.

Yang ni rasanya ada pada whatsapp,tapi macam tak popular… telegram channel ni adalah sejenis broadcast mesej dimana admin channel akan menghantar mesej dan ahli hanya boleh membaca, tak boleh balas apa-apa.

Sesuai untuk orang yang suka masuk group info sekadar untuk membaca sahaja.

Antara channel yang popular di malaysia adalah

Portal2 Perdana

1. https://telegram.me/BeritaHarian
2. https://telegram.me/UtusanMalaysia
3. https://telegram.me/SinarHarian
4. https://telegram.me/hmetromy
5. https://telegram.me/NSTOnline
6. https://telegram.me/StarOnline
7. https://telegram.me/TheBorneoPost
8. https://telegram.me/BeritaMalaysia
9.  https://telegram.me/Malaysia

Portal Alternatif
1. https://telegram.me/MKini_BM
2. https://telegram.me/harakah
3. https://telegram.me/MediaRakyat
4. https://telegram.me/FreeMalaysiaToday
5. https://telegram.me/TheMalaysianInsider

6. https://telegram.me/PingEntriBlog

TV dan Radio
1. https://telegram.me/TV3Malaysia
2. https://telegram.me/BuletinTV3
3. https://telegram.me/TV9Malaysia
4. https://telegram.me/AstroArena
5. https://telegram.me/Awani
6. https://telegram.me/TontonMy

Islam dan Dakwah
1.  https://telegram.me/abuanasmadani
2. https://telegram.me/drzulalbakri
3. https://telegram.me/drfathulbari
4. https://telegram.me/ceramah
5. https://telegram.me/kuliah
6. https://telegram.me/ceramahagama
7. https://telegram.me/kuliahagama
8. https://telegram.me/tarbiahsentap
9 https://telegram.me/tazkirahilmu
10. https://telegram.me/ustazazharidrus
11. https://telegram.me/keindahanislam
12. https://telegram.me/fiqhsunnah
13. https://telegram.me/hadispilihan
14. https://telegram.me/PencetusUmmah
15. https://telegram.me/iklankuliahagama
16. https://telegram.me/halaqah
17. https://telegram.me/eFatwa
18. https://telegram.me/TanyalahUstaz
19. https://telegram.me/DrMuhaya

20. https://telegram.me/tajwidonline

Bola
1. https://telegram.me/FAMMalaysia
2. https://telegram.me/Bolasepak
3. https://telegram.me/OfficialJohor
4. https://telegram.me/KelantanFA
5. https://telegram.me/SelangorFA
6. https://telegram.me/UltrasMalaya

Bola Dunia
1. https://telegram.me/MUFCMalaysia
2. https://telegram.me/LFCMalaysia

Lawak dan Lucu
1. https://telegram.me/LawakKampus
2. https://telegram.me/lawaksantai
3. https://telegram.me/LawakJenaka
4. https://telegram.me/ceritalucu
5. https://telegram.me/koleksilawak
6. https://telegram.me/jenakasantai
7. https://telegram.me/komik

8. https://telegram.me/LawakGoogle

Hobi
1. https://telegram.me/pancing
2. https://telegram.me/umpan
3. https://telegram.me/joranpancing

Lain2
1. https://telegram.me/niaga
2. https://telegram.me/wanita
3. https://telegram.me/ohbulancom
4. https://telegram.me/guamalaysia
5. https://telegram.me/rotikayaofficial
5. https://telegram.me/muslimcare
6. https://telegram.me/amanpalestinberhad
7. https://telegram.me/banjir

Tutorial
1. https://telegram.me/tmtutorial

Niaga Atas Talian
1. https://telegram.me/malaysiabigsale

https://telegram.me/freemedia .

Kaki Gamers & Aplikasi https://telegram.me/kakigamerschannel .

Cari file apk joint channel ni https://telegram.me/appsandroidsharing

Kaki MOVIE Boleh join https://telegram.me/MovieHDChannel

iOS User Group https://telegram.me/iOSUserGroup

Join  DAKWAH UNLIMITED https://telegram.me/DAKWAHUNLIMITED

Download macam-macam https://telegram.me/rojakdownload

Kelebihan Telegram channel ni korang  boleh baca dengan lebih di blog adarain yang banyak menulis pasal teknologi, tapi tak sudi jadi penulis jemputan kat alongxp.com hehehehehe.

Contact.

Bila korang register telegram, ada ruangan untuk set username di telegram kan?

Kalau kat whatsapp, username tu hanya boleh dilihat bila dalam group.

Berbanding dengan telegram, username boleh digunakan untuk mention orang yang kita nak dia alert akan mesej kita dalam group, walaupun dia mute group tu.

Selain dari itu, username boleh digunakan untuk orang cari kita di ruangan search, cuba search alongxp, insyaAllah akan jumpa saya.

Dan korang boleh buat link dan dikongsikan di mana-mana laman web, cuma tambah https://telegram.me/ didepan.

Contoh: https://telegram.me/alongxp

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

Privasi.

Tak perlu risau nombor telefon anda terdedah di mana-mana laman web, cuma kongsikan link username anda seperti diatas, jadi… tiadalah penyangak yang akan telefon anda untuk mempromosikan produk mereka.

Dan jika mereka menjumpai anda didalam group, nombor telefon anda tidak dapat mereka lihat, itulah perbezaan antara whatsapp dan telegram dan satu lagi kelebihan telegram.

Hasil carian :

(Visited 14,533 times, 4,599,139)

4 thoughts on “Apa lagi kelebihan telegram ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge