9 screensaver percuma yang menarik

Lazada Malaysia

Kebanyakkan kat bawah ni boleh diguna di Mac(Apple) dan Windows dan ada 1 screensaver untuk linux, sila periksa system requirement sebelum download mana2 screensaver ni ok? semua yang ada ni free…

Lotsawater

Screensaver ni hanya untuk Mac(Apple). Screensaver ni menukarkan paparan komputer korang kepada kolam air dengan bayang2 goyangan air. Benda ni nampak sangat real,betul2 macam air sampai kita jadi leka dok nak tengok dia. Korang boleh juga mendapatkan kod sumber(source code) dan menggodek kalau korang nak.

boleh sedut kat sini

Word Clock

Wordclock bekerja dalam cara yang berbeza tetapi satu apa yang menarik ialah di mana ianya menunjukkan semua perkataan yang diperlukan untuk memberitahu masa di skrin itu pada masa yang sama. Ia kemudian berputar melalui beberapa perkataan yang dihighlightkan untuk menunjukkan semasa. Mudah dan bijak , dan ianya adalah untuk Mac dan Windows.

 amik kat sini

Electric Sheep

kambing biri2 elektrik?hahaha… Ini ialah satu-satunya screensaver yang saya jumpa untuk Mac, Windows and Linux dan ia juga salah satu paling cantik.

download kat sini

Flurry

 

 Flurry adalah satu screensaver yang cun yang didatangkan dengan Mac OSX, ia memaparkan garisan yang menari-nari dan bentuk bergerak diskrin. Merenggang keluar dan berubah2 warna. Ia adalah skrinsaver Mac OS X untuk windows.

hamek kat sini

 

Fliqlo

Agak simple tapi cantik dan effektif, Fliqlo, jam flip lama yang menutup skrin anda mengikut jam komputer semasa anda. Ianya adalah untuk Mac dan Windows.

boleh jengah kat sini kalau nak

 

Briblo

Dari pembuat Fliqlo datanglah Briblo,  kombinasi Tetris dan Lego. Kepingan-kepingan Lego jatuh dari di atas skrin dan struktur-struktur rawak dibina. Ia sangat menarik beb. Seperti Fliqlo, ia juaga untuk Mac dan Windows.

boleh main kat sini

 

Soundstream

Kalau tengok benda ni…. terasa cam tengah terbang kat angkasa(agaknye la… saya tak penah terbang kat angkasa lagi), ia adalah bebola bercahaya yang terbang mengikut bunyi. Kalau tengok kat gamba ni macam tak cun,tapi kalau pasang kat skrin besar cun wooo… tapi kalau korang pakai windows, jangan perasan, ni untuk Mac sahaja ye… hehehe

boleh terbang kat sini

 

PolarClock bukan Polar bear

Benda ni kalau memula tengok cam pening ckit la… ngan bulat2 nye… ngan warnanye… tapi lama2 rasa menarik lak… Ia memaparkan waktu,hari dan tarikh… korang boleh setting nak mainkan warna dan macam2 lagi, pening gak la dok main ngan warna dia ni tadi… Untuk pengguna Mac OSX Tiger, ia boleh dijadikan dashboard widget. Terdapat juga untuk iPhone…

boleh jengah kat sini klu berminat

 

System 47

 

 

kepada yang minat filem fiksyen sains, skrin saver ni cam cun la untuk korang… interface macam LCARS- “Library Computer Access/Retrieval System” konon2 cam sistem dalam cerita Star Trek lah…

boleh tengok kat sini

ok,jom kite terbang ke blog zuhanis, nonoy dan infozi

4 thoughts on “9 screensaver percuma yang menarik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge