5 Tips bateri tahan lama

Tips bateri tahan lama

Hari ni saya nak kongsi beberapa tips bateri tahan lama yang anda boleh anda amalkan.

Hari ni banyak dah peranti tanpa wayar yang kita gunakan dengan kerap, bila dah tanpa wayar, pastinya ia menggunakan bateri untuk menjana kuasa peranti tu.

Tahukah anda yang setiap bateri ada had jangka hayatnya? makin kerap kita cas, makin pendek jangka hayat bateri tu, tu bahasa mudahla. Jadi macam mana nak biar bateri tahan lama?

5 tips bateri tahan lama

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,566 times, 4,597,465)

1. Cas bateri bila bateri betul-betul nak habis.

Kebanyakkan handphone, khususnya android, ada penunjuk aras bateri, seeloknya, bila bateri dah tinggal kurang dari 10% baru cas dan caskan sampai penuh, baru cabut.

penunjuk aras bateri

Inilah antara tips bateri tahan lama yang paling susah sekali nak diamalkan sebab dia memerlukan disiplin yang tinggi

2. Kurangkan kerap cas.

Macam saya cakap awa-awal tadi, lagi kerap kita cucuk, makin pendek jangka hayat bateri kita, contoh: bateri yang sepatutnya boleh mencapai umur 4 tahun, hanya bertahan 2 tahun kerana kita kerap cas.

Contoh situasi kerap cas:

Bangun tidur, cas kejap, pergi mandi, besiap, nak pergi kerja, cabut telefon dari charger.

Masuk kereta, cucuk charger lagi, sa,sampai destinasi yang dituju, cabut charger.

Sampai meja ofis, cucuk charger lagi, nak pergi breakfast, cabut.

Tengah makan, cucuk powerbank, bila nak gerak, cabut.

3. Elakkan main game di handphone

Kebanyakkan game yang best menggunakan ram dan processor yang tinggi bagi memaparkan paparan yang cantik kepada pengguna. Ini memerlukan tenaga yang banyak yang disedut dari tenaga bateri anda.

Dan game yang best selalunya akan membuatkan anda ketagih untuk main lagi dan biasanya akan membuatkan anda menghadap lama. Contohnya game coc.

Saya sendiri akui, paling sekejap saya buka coc adalah 10 minit. Kadang kala sampai…. mungkin sejam? Nasib baik saya guna telefon yang jimat bateri.

Tak salah nak main game handphone, tapi tanggunglah risiko bateri macam air.

4. Elakkan guna semasa sedang cas.

Macam handphone contohnya, kalau boleh, biarlah fon tu cas penuh dulu baru nak call ke, nak whatsapp ke, nak main game ke. Bateri akan lebih cepat penuh dan tahan lebih lama.

guna telefon sambil cas

Kalau macam laptop pula. Kalau korang nak guna kat tempat yang boleh pasang charger, adalah lebih baik korang cabut bateri, pasang charger dan guna direct power je.

5. Matikan peranti semasa mengecas.

Cara paling bagus untuk cas. Atau cara paling bagus, beli bateri tambahan dan pengecas khas contohnya seperti ini.

charger klip pengecas khasOk, itu sahaja yang saya boleh kongsikan secara umum.

domain murah

(Visited 140,867 times, 4,597,465)

Kalau korang nak guna handphone dan dapat manfaat berganda dari handphone, daftar percuma di bestmobile. Jadila pengguna telefon yang lebih pintar

Hasil carian :

(Visited 487 times, 4,597,465)

3 thoughts on “5 Tips bateri tahan lama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge